Poniedziałek - 2025-09-01

ŚNIADANIE:

Polędwica z indyka

Masło ekstra

Chleb pszenno-żytni

Szynka wieprzowa, gotowana

Ogórek 

Dieta: chleb bgl z wędliną

Jabłko 

OBIAD:

Zupa ryżanka

Spaghetti wieprzow w sosie pomidorowo-warzywnym

Makaron pszenny 

Dieta: makaron bgl

Woda

PODWIECZOREK:

Jogurt naturalny z malinami 

Dieta: mus brzoskwiniowy Kubuś

Wafle ryżowe 

Jabłko 

Wtorek - 2025-09-02

ŚNIADANIE:

Płatki kukurydziane na mleku 

Dieta: płatki bgl na mleku owsianym

Arbuz

OBIAD:

Zupa ogórkowa

Kotlet mielony wieprzowy

Dieta: kotlet wieprzowy bez jajka z mąką bgl

Ryż biały gotowany

Surówka z kapusty pekińskiej papryki i kukurydzy 

Kompot owocowy 

PODWIECZOREK

Kajzerka

Twarożek striacatella

Dieta: dżem owoce leśne 

Arbuz 

Środa - 2025-09-03

ŚNIADANIE:

Kanapka z pasztetem warzywno-drobiowym 

Bułka kukurydziana (przenica)

Dieta: kanapka z wędliną

Ogórek kiszony 

Banan 

OBIAD:

Zupa kapuśniak 

Filet z kurczaka w jajku 

Dieta: Filet w bułce kukurydzianej bez jajka 

Ziemniaki gotowane 

Surówka z pomidora  

Woda 

PODWIECZOREK:

Kisiel malinowy własnego wyboru

Dieta: bułeczka bgl

Pięcioraczek 

Banan

Czwartek - 2025-09-04

ŚNIADANIE:

Podmuchy

Dieta: naleśnik bgl z dżemem 

Jogurt naturalny 

Jabłko 

OBIAD:

Zupa fasolowa z ziemniakami 

Pulpety gotowane z piersi indyka w sosie pomidorowym 

Dieta: pulpet z indyka bez jajka z bułką bgl

Kasza wiejska

Surówka z buraczków z cebulką 

Kompot owocowy 

PODWIECZOREK:

Kanapka z serem i pomidorem 

Dieta: kanapka z wędliną

Arbuz 

Piątek - 2025-09-05

ŚNIADANIE:

Humus z pomidorem suszonym i natką pietruszki 

Dieta: humus bez pomidora, kanapka z wegliną, pasta z fasoli

Bułka wrocławska (przenica)

Papryka czerwona 

OBIAD:

Krem z dyni 

Paluszki rybne pieczone 

Dieta: ryba w mące kukurydzianej 

Ziemniaki gotowane 

Surówka z marchewki jabłka i pora z jogurtem greckim

Woda 

PODWIECZOREK:

Ciasto drożdżowe 

Dieta: ciasto bgl

Jabłko 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts