ŚNIADANIE:
Kisiel o smaku cytrynowym 120 g
Składniki: cukier, skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości, wit. c , aromat naturalny, sól, barwnik (kurkuma)
Bułeczka słodka paluch 40 g
D: bułeczka bgl
Składniki: 27 g mąka pszenna, typ 450, 7 ml woda, 3 g cukier, 3 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)
Jabłko 50 g
OBIAD:
Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 50 g passata pomidorowa (przecier pomidorowy, sól), 20 g marchew, 15 g ryż biały, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler korzeniowy, 10 g por, 10 g śmietana 18% (z mleka), 3 g koncentrat pomidorowy, 30%, 2 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Kartacze z mięsem(pszenica) 180 g
D: kartacze bgl z mąką ziemniaczaną i mięsem indyczym
Składniki: woda, ziemniak, mielone mięso wieprzowe,
ziemniaki, skrobia ziemniaczana, cebula, bułka tarta, sól, pieprz.
Ogórek kiszony 60 g
Woda 200 ml
PODWIECZOREK:
Serek waniliowy 120 g
D: mus owocowy
Składniki: mleko, śmietanka, cukier, naturalny aromat waniliowy, bakterie fermentacji mlekowej
Chrupki kukurydziane 30 g
Składniki: mąka kukurydziana, woda
Jabłko 50 g
Energia: 895 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
28.8 g 20.4 g 140 g
ŚNIADANIE:
Płatki kukurydziane na mleku 250g
D: płatki kukurydziane bgl na mleku owsianym
Składniki: 225 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 25 g płatki kukurydziane
Banan 50 g
OBIAD:
Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 100 g zupa jarzynowa, mrożona (ziemniaki, marchew, kalafior, kapusta, brukselska, cebula, pietruszka), 50 g ziemniaki, 20 g marchew, 15 g śmietana 12% (z mleka), 10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler korzeniowy, 10 g por, 2 g masło ekstra (z mleka), 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Kotlet wieprzowy mielony 60 g
D: kotlet z bułką był bez jajka
Składniki: 42 g wieprzowina łopatka, 6 g olej rzepakowy, 5 g jaja kurze całe, 3 g cebula, 3 g bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 2 g bułki pszenne zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier)
Ryż biały, gotowany 120 g
Surówka z marchewki z ananasem 60 g
Składniki: 74 g marchew, 8 g ananas, plastry w syropie (ananasy, woda, cukier, regulator kwasowości- kwas cytrynowy), 8 g śmietana 18% (z mleka), 1 g cukier
Kompot owocowy 200 ml
Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa, mrożona, 5 g cukier
PODWIECZOREK:
Kanapka z serem ze świeżym ogórkiem 70 g
D: kanapka bgl z wędliną
Składniki: 25 g chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól), 20 g ser gouda tłusty (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik: annato), 20 g ogórek, 5 g masło ekstra (z mleka)
Banan 50 g
Energia: 917 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
34.3 g 29.5 g 121.9 g
Śniadanie:
Twarożek z pomidorami 30 g
D: kanapka bgl z wędliną
Składniki: 75 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 75 g serek twarogowy, homogenizowany, pełnotłusty (mleko, śmietanka (z mleka), cukier, kultury bakterii mlekowych), 15 g pomidory w puszce krojone, 0 g sól biała, 0 g czosnek
Kajzerka 60 g
Składniki: 0 g mąka pszenna, typ 450, 0 ml woda, 0 g drożdże piekarskie, prasowane, 0 g sól biała, 0 g cukier
Gruszka 50 g
Obiad:
Zupa grochowa z ziemniakami 250 ml
D: zupa krem z warzyw
Składniki: 180 ml woda, 30 g ziemniaki, 20 g groch, nasiona suche, 17 g marchew, 15 g pietruszka, korzeń, 15 g cebula, 15 g kiełbasa śląska, 10 g olej rzepakowy, 1 g czosnek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g majeranek, 0 g cząber suszony
Ryba w jajku 70 g
D: ryba w panierce bgl
Składniki: ryba miruna, jajko, mąka , sól , cytrtna ( pszenica, jajka, ryba)
Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i cebulką 60 g
Składniki: 70 g kapusta kiszona (kapusta biała, marchew, sól), 40 g marchew, 15 g cebula, 5 g olej rzepakowy
Woda 200 ml
Podwieczorek:
Ciasto drożdżowe 50 g
D: ciasto bgl z wisnią
Składniki: 25 g mąka pszenna, typ 450, 8 g jaja kurze całe, 8 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 8 g olej rzepakowy, 5 g cukier, 1 g cukier z prawdziwą wanilią (cukier puder, wanilia w proszku (2,5 %), ekstrakt z wanilii (2%).), 0.33 g drożdże piekarskie, prasowane
Gruszka 50 g
Energia: 960 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
50.2 g 46.4 g 80.2 g
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Skorupiaki i produkty pochodne;
Jaja i produkty pochodne;
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Seler i produkty pochodne;
Gorczyca i produkty pochodne;
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
Łubin i produkty pochodne;
Mięczaki i produkty pochodne.
Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Informujemy:
- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,
- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)
- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)
- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek
