Poniedziałek - 2025-03-17

ŚNIADANIE:

Szwedzki stół ,pieczywo jasne i razowe,masło roślinne , wędlina, ser żółty, ogórek świeży

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa z zielonego groszku na wywarze warzywnym zabielana śmietaną 12% 

Dieta: Zupa bez śmietany

Spaghetti bolognese 

Makaron pszenny nitki

Dieta: Makaron bezglutenowy

Woda z cytryną

PODWIECZOREK:

Jogurt owocowy z chrupkami kukurydzianymi

Dieta: Mus owocowy z chrupkami kukurydzianymi

Żłobek: Jogurt naturalny

Owoc sezonowy

Wtorek - 2025-03-18

ŚNIADANIE:

Płatki owsiane na mleku, drożdżówka

Dieta: Płatki owsiane bezglutenowe na mleku owsianym ,drożdżówka bezglutenowa

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa z czerwonej soczewicy na wywarze warzywnym 

Dieta: Zupa bez produktów uczulających

Filet po parysku

Ziemniaki gotowane 

Dieta: Filet w panierce bezglutenowej

Surówka z kapusty pekińskiej, szczypiorku i rzodkiewki

Kompot owocowy -

PODWIECZOREK:

Pieczywo razowe  z żółtym serem, warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędliną

Owoc sezonowy

Środa - 2025-03-19

ŚNIADANIE:

Bułka z ziarnami  i twarożkiem czosnkowym, warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe z hummusem

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym zabielana śmietaną

Dieta: Zupa bez produktów uczulających

Stek wieprzowy z cebulką

Kasza jęczmienna perłowa

Dieta: Stek bez glutenu i jajka

Surówka z buraczków

Kompot owocowy

PODWIECZOREK:

Placki z jabłkami 

Dieta: Placki bez jajka

Owoc sezonowy

Czwartek - 2025-03-20

ŚNIADANIE:

Pampuchy jagodowe z polewą śmietanową

Dieta: Naleśnik z dżemem

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa kapuśniak na wywarze warzywnym

Dieta: Zupa bez produktów uczulających

Pulpet z indyka

Ryż paraboliczny

Surówka z marchewki i ananasa

Dieta: Pulpet z indyka bez produktów uczulających

Kompot owocowy

PODWIECZOREK:

Bułka grahamka z pastą z kurczaka ,warzywo sezonowe

Dieta: Bułka bezglutenowa z pasztetem bez jajka

Owoc sezonowy

Piątek - 2025-03-21

ŚNIADANIE:

Bułka pszenna z paprykarzem rybnym

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa barszcz czerwony na wywarze warzywnym zabielana jogurtem naturalnym 

Dieta: Zupa bez jogurtu

Babka ziemniaczana

Surówka z kiszonej kapusty 

Dieta: Babka ziemniaczana bez jajka i glutenu

Kompot owocowy 

PODWIECZOREK:

Bułeczka z cynamonem  produkcja własna

Dieta: Bułeczka bezglutenowe

Owoc sezonowy

Poniedziałek - 2025-03-24

ŚNIADANIE:

Stół szwedzki pieczywo mieszane ,wędliny ,ser żółty

warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze warzywnym zabielana śmietaną 12%

Dieta: Zupa bez śmietany

Gulasz wieprzowy z papryką

Kasza pęczak perłowy

Dieta: Kasza gryczana

Woda z cytryną 

PODWIECZOREK:

Serek śmietankowy z podpłomykiem

Dieta: Mus owocowy z pałką kukurydzianą

Owoc sezonowy

Wtorek - 2025-03-25

ŚNIADANIE:

Kasza manna na mleku z syropem malinowym, bułeczka maślana

Dieta: Kaszka kukurydziana na mleku owsianym, bułeczka bezglutenowa

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa grochowa na wywarze warzywnym

Dieta: Zupa bez produktów uczulających

Chrupiące mięsko drobiowe 

Ziemniaki gotowane

Dieta: Filet bez jajka i glutenu

Surówka firmowa z kapusty białej

Żłobki: warzywa na parze

Kompot owocowy 

PODWIECZOREK:

Bułka szpinakowa ( z hummusem pomidorowym, warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędliną

Owoc sezonowy

Środa - 2025-03-26

ŚNIADANIE:

Bułka poznańska z pastą twarogową i awokado, warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywbezglutenowe

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa brokułowa na wywarze warzywnym zabielana śmietaną

Dieta: Zupa bez śmietany

Klopsik drobiowo-marchewkowy

Ryż

Dieta: Pulpety bez jajka

Surówka z buraczków

Kompot owocowy

PODWIECZOREK:

Makaron kolorowy z musem owocowym

Dieta: Makaron bezglutenowy z musem owocowym

Owoc sezonowy

Czwartek - 2025-03-27

ŚNIADANIE:

Płatki jaglane z musem wiśniowym na mleku, chałka

Dieta: Płatki jaglane na mleku owsianym, chałka bezglutenowa

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa rosół drobiowy z drobnym makaronem

Dieta: Makaron bezglutenowy

Pieczeń wieprzowa

Sos pietruszkowy

Kasza bulgur

Dieta: Pulpet bez jajka

Surówka z marchewki i chrzanu

Kompot owocowy

PODWIECZOREK:

Pieczywo żytnie z pasztetem wieprzowym, warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe, pasztet bez jajka i selera

Owoc sezonowy

Piątek - 2025-03-28

ŚNIADANIE:

Bułka pszenna z pastą jajeczną i koperkiem, warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa krem z warzyw i pestkami słonecznika zabielana śmietaną

Dieta: Zupa bez śmietany

Paluszki rybne

Ziemniaki gotowane

Dieta: Kotlecik rybny bez jajka

Surówka z kapusty pekińskiej szpinaku i pomidorków

Kompot owocowy

PODWIECZOREK:

Ciasteczka owsiane produkcja własna

Dieta: Ciasteczko bezglutenowe

Owoc sezonowy

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts