Poniedziałek - 2025-11-10

ŚNIADANIE:

 

OBIAD:

 

PODWIECZOREK:

 

Wtorek - 2025-11-11

ŚNIADANIE:

 

OBIAD:

 

PODWIECZOREK

 

Środa - 2025-11-12

ŚNIADANIE:

Kisiel o smaku cytrynowym 120 g

Składniki: cukier, skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości, wit. c , aromat naturalny, sól, barwnik (kurkuma)

Bułeczka słodka paluch 40 g

D: bułeczka bgl

Składniki: 27 g mąka pszenna, typ 450, 7 ml woda, 3 g cukier, 3 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)

Jabłko 50 g

OBIAD:

Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml

Składniki: 180 ml woda, 50 g passata pomidorowa (przecier pomidorowy, sól), 20 g marchew, 15 g ryż biały, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler korzeniowy, 10 g por, 10 g śmietana 18% (z mleka), 3 g koncentrat pomidorowy, 30%, 2 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie

Kartacze z mięsem(pszenica) 180 g

D: kartacze bgl z mąką ziemniaczaną i mięsem indyczym 

Składniki: woda, ziemniak, mielone mięso wieprzowe,

ziemniaki, skrobia ziemniaczana, cebula, bułka tarta, sól, pieprz.

Ogórek kiszony 60 g

Woda 200 ml

PODWIECZOREK:

Serek waniliowy 120 g

D: mus owocowy 

Składniki: mleko, śmietanka, cukier, naturalny aromat waniliowy, bakterie fermentacji mlekowej

Chrupki kukurydziane 30 g

Składniki: mąka kukurydziana, woda

Jabłko 50 g

Energia: 895 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

28.8 g 20.4 g 140 g

Czwartek - 2025-11-13

ŚNIADANIE:

Płatki kukurydziane na mleku 250g

D: płatki kukurydziane bgl na mleku owsianym

Składniki: 225 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 25 g płatki kukurydziane

Banan 50 g

OBIAD:

Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym 250 ml

Składniki: 180 ml woda, 100 g zupa jarzynowa, mrożona (ziemniaki, marchew, kalafior, kapusta, brukselska, cebula, pietruszka), 50 g ziemniaki, 20 g marchew, 15 g śmietana 12% (z mleka), 10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler korzeniowy, 10 g por, 2 g masło ekstra (z mleka), 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie

Kotlet wieprzowy mielony 60 g

D: kotlet z bułką był bez jajka

Składniki: 42 g wieprzowina łopatka, 6 g olej rzepakowy, 5 g jaja kurze całe, 3 g cebula, 3 g bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 2 g bułki pszenne zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier)

Ryż biały, gotowany 120 g

Surówka z marchewki z ananasem 60 g

Składniki: 74 g marchew, 8 g ananas, plastry w syropie (ananasy, woda, cukier, regulator kwasowości- kwas cytrynowy), 8 g śmietana 18% (z mleka), 1 g cukier

Kompot owocowy 200 ml

Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa, mrożona, 5 g cukier

PODWIECZOREK:

Kanapka z serem ze świeżym ogórkiem 70 g

D: kanapka bgl z wędliną

Składniki: 25 g chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól), 20 g ser gouda tłusty (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik: annato), 20 g ogórek, 5 g masło ekstra (z mleka)

Banan 50 g

Energia: 917 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

34.3 g 29.5 g 121.9 g

Piątek - 2025-11-14

Śniadanie: 

Twarożek z pomidorami 30 g

D: kanapka bgl z wędliną 

 

Składniki: 75 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 75 g serek twarogowy, homogenizowany, pełnotłusty (mleko, śmietanka (z mleka), cukier, kultury bakterii mlekowych), 15 g pomidory w puszce krojone, 0 g sól biała, 0 g czosnek

Kajzerka 60 g

Składniki: 0 g mąka pszenna, typ 450, 0 ml woda, 0 g drożdże piekarskie, prasowane, 0 g sól biała, 0 g cukier

Gruszka 50 g

Obiad:

Zupa grochowa z ziemniakami 250 ml

D: zupa krem z warzyw 

Składniki: 180 ml woda, 30 g ziemniaki, 20 g groch, nasiona suche, 17 g marchew, 15 g pietruszka, korzeń, 15 g cebula, 15 g kiełbasa śląska, 10 g olej rzepakowy, 1 g czosnek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g majeranek, 0 g cząber suszony

Ryba w jajku 70 g

D: ryba w panierce bgl

Składniki: ryba miruna, jajko, mąka , sól , cytrtna ( pszenica, jajka, ryba)

Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i cebulką 60 g

Składniki: 70 g kapusta kiszona (kapusta biała, marchew, sól), 40 g marchew, 15 g cebula, 5 g olej rzepakowy

Woda 200 ml

Podwieczorek:

Ciasto drożdżowe 50 g

D: ciasto bgl z wisnią

Składniki: 25 g mąka pszenna, typ 450, 8 g jaja kurze całe, 8 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 8 g olej rzepakowy, 5 g cukier, 1 g cukier z prawdziwą wanilią (cukier puder, wanilia w proszku (2,5 %), ekstrakt z wanilii (2%).), 0.33 g drożdże piekarskie, prasowane

Gruszka 50 g

Energia: 960 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

50.2 g 46.4 g 80.2 g

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts