Śniadanie:
Szwedzki stół, pieczywo pszenne, wędlina, ser żółty,
warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez śmietany
Łagodny gulasz po węgiersku, ryż
Dieta: Gulasz bez produktów uczulających
Woda z cytryną
PODWIECZOREK:
Jogurt owocowy z podpłomykiem
Żłobki: pałki kukurydziane
Dieta: Mus owocowy z waflem ryżowym
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Kasza manna na mleku z syropem malinowym
Wafle ryżowe
Dieta: Kaszka kukurydziana na mleku owsianym
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa z fasolki kolorowej na wywarze z indyka, zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Filet z kurczaka po parysku
Ziemniaki pieczone
Dieta: Kotlet bez jajka
Surówka ogrodowa
Żłobki: warzywa na parze
Kompot z czerwonej porzeczki niesłodzony
PODWIECZOREK:
Bułka wrocławska z twarożkiem pomidorowo-bazyliowym
Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędliną
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Bułka grahamka z humusem i pieczonymi warzywami, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe z parówką
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa sycąca z mięsem wieprzowym i pomidorami pelati
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Kotlet jarski z kalafiorem pieczony
Sos dyniowo-pietruszkowy
Kasza kuskus drobny
Dieta: Kotlet jarski bez jajka
Surówka z marchewki i ananasa
Kompot śliwkowy niesłodzony
PODWIECZOREK:
Serniczki ze śmietaną
Dieta: Naleśnik z serem
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Owsianka na mleku i drożdżówka z dżemem
Dieta: Płatki jaglane na mleku owsianym ,pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa kapuśniak na wywarze z indyka
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Pieczeń rzymska
Kasza bulgur
Dieta: Pieczeń bez jajka
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i marchewki
Kompot owocowy niesłodzony
PODWIECZOREK:
Chleb krakowski z żółtym serem mimolette, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędliną
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Bułka poznańska z paprykarzem
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa krem z białych warzywna wywarze warzywnym z grzankami zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez śmietany
Babka ziemniaczana
Surówka z kapusty kiszonej
Dieta Babka ziemniaczana bez jajka
Kompot z czarnej porzeczki bezcukrowy
PODWIECZOREK:
Ciasto marchewkowe
Dieta: Ciasto bezglutenowe
Owoc sezonowy
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Skorupiaki i produkty pochodne;
Jaja i produkty pochodne;
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Seler i produkty pochodne;
Gorczyca i produkty pochodne;
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
Łubin i produkty pochodne;
Mięczaki i produkty pochodne.
Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Informujemy:
- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,
- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)
- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)
- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek
ŚNIADANIE:
Owsianka na mleku i drożdżówka z dżemem
Dieta: Płatki jaglane na mleku owsianym ,pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa kapuśniak na wywarze z indyka
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Pieczeń rzymska
Kasza bulgur
Dieta: Pieczeń bez jajka
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i marchewki
Kompot owocowy niesłodzony
PODWIECZOREK:
Chleb krakowski z żółtym serem mimolette, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędliną
Owoc sezonowy