ŚNIADANIE:
Poniedziałek Stół szwedzki, pieczywo, wędlina, ser żółty,
warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa minestrone na wywarze warzywnym zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez śmietany, makaron bezglutenowy
Pierogi z mięsem
Ogórek kiszony
Dieta: Pyzy z mięsem
Woda z cytryną
PODWIECZOREK:
Serek waniliowy wafelek ryżowy
Dieta: Mus owocowy z wafelkiem ryżowym
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Płatki ryżowe na mleku, bagietka z dżemem
Dieta: Płatki ryżowe na mleku owsianym, pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa krupnik z kaszy jaglanej na wywarze warzywnym
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Pulpet wieprzowy w sosie pomidorowym
Ryż
Kapusta pekińska ze szpinakiem i papryką kolorową
Dieta: Pulpet bez jajka
Kompot wiśniowy
PODWIECZOREK:
Racuchy drożdżowe
Dieta: Racuchy bezglutenowe
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Parówki wieprzowe z keczupem, chleb ciemny, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym, zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez śmietany
Kotlet pożarski smażony
Ziemniaki gotowane
Dieta: Kotlet bez jajka
Surówka z marchewki i jabłka
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Bułka szpinakowa z pastą twarogową i pestkami słonecznika, ogórek w słupkach
Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędliną
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Bułka pszenna z żółtym serem, warzywo sezonowe
Dieta: Bułeczka bezglutenowa z wędliną
Owoc sezonowe
OBIAD:
Zupa rosół z makaronem drobnym
Dieta: Zupa bez śmietany
Canneloni z mięskiem wieprzowym
Dieta: Makaron bezglutenowy z mięskiem i warzywami
Surówka z buraczków
Kompot z czerwonej porzeczki
PODWIECZOREK:
Ciasteczka owsiane z sokiem jabłkowym
Dieta: Ciastka bezglutenowe
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Stół szwedzki
pieczywo
wędlina
ser żółty
Dieta : Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa z zielonego groszku na wywarze warzywnym ( seler ) zabielana śmietaną
Dieta : Zupa bez śmietany
Spaghetti bolognese
Makaron pszenny
Dieta : Makaron bezglutenowe
Woda z cytryną
PODWIECZOREK:
Smoothie owocowo - jogurtowe
Chrupki kukurydziane
Dieta: Smoothie owocowe z waflem ryzowym
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Owsianka na mleku z rodzynkami
Drożdzówka
Dieta : Owsianka na mleku owsianym
Drożdżówka bezglutenowa
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa rosół drobiowy z drobnym makaronem ( seler ), śmietana 12%
Dieta : Makaron bezglutenowy
Stek wieprzowy z pieca
Kasza jęczmienna perłowa
Dieta : Stek bez jajka
Surówka z marchewki i ananasa
Kompot śliwkowy
PODWIECZOREK:
Bułka pszenna z pastą twarogową i awokado
Warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędiną
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Bułeczka pozańsa z żółtym serem
Warzywo sezonowe
Dieta : Bułeczka bezglutenowa z wędliną
OBIAD:
Zupa grochowa na wywarze warzywnym ( seler)
Dieta i żłobki: Zupa krem z jarzyn
Pulpet drobiowy z marchewką
Kasza kuskus perłowy
Dieta : Pulpet bez jajka
Surówka z kapusty białej kukurydzy i marchewki
Żłobek: Warzywa na parze
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Naleśnik z serem i słodką śmietaną 12%
Dieta: Naleśnik z dżemem
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Kasza manna na mleu z musem owocowym
Bułeczka drożdżowa
Dieta: Kaszka kukurydziana na mleku owsianym z musem owocowym
Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorkami pelati na wywarze warzywnym ( seler )
Dieta: Zupa bez śmietany
Roladka drobiowa z warzywami
Ziemniaki pieczone
Dieta: Roladka bez jajka
Buraczki na ciepło
Kompot z czarnej porzeczki
PODWIECZOREK:
Bułeczka z jagodami
Dieta: Bułeczka bezglutenowa
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Bułka żytnia z pastą jajeczną i koperkiem
Szczypior
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa barszcz czerwony na wywarze warzywnym zabielany śmietaną 12%
Dieta : Zupa bez śmietany
Paluszki rybne
Ziemniaki gotowane
Dieta: Kotlet z ryby bez jajka
Surówka z kiszonego ogórka i papryki
Kompot wiśniowy
PODWIECZOREK:
Ciasto drożdżowe z owocami produkcja własna
Dieta : Ciasto bezglutenowe z nadzieniem owocowym
Owoc sezonowy
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Skorupiaki i produkty pochodne;
Jaja i produkty pochodne;
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Seler i produkty pochodne;
Gorczyca i produkty pochodne;
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
Łubin i produkty pochodne;
Mięczaki i produkty pochodne.
Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Informujemy:
- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,
- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)
- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)
- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek
ŚNIADANIE:
Płatki ryżowe na mleku, bagietka z dżemem
Dieta: Płatki ryżowe na mleku owsianym, pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa krupnik z kaszy jaglanej na wywarze warzywnym
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Pulpet wieprzowy w sosie pomidorowym
Ryż
Kapusta pekińska ze szpinakiem i papryką kolorową
Dieta: Pulpet bez jajka
Kompot wiśniowy
PODWIECZOREK:
Racuchy drożdżowe
Dieta: Racuchy bezglutenowe
Owoc sezonowy