ŚNIADANIE:
Szwedzki stół, pieczywo jasne i razowe, masło roślinne, wędlina, ser żółty, ogórek świeży
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez śmietany
Gulasz po węgiersku
Ryż
Dieta: Potrawka bez produktów uczulających
Woda z cytryną
PODWIECZOREK:
Serek waniliowy z podpłomykiem
Dieta: Mus owocowy z waflem ryżowym
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Chleb słonecznikowy z żółtym serem, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędliną
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa grochowa na wywarze warzywnym
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Żłobek: Zupa krem warzywny
Kotlet mielony wieprzowy smażony
Kasza jęczmienna perłowa
Dieta: Kotlet bez jajka i glutenu
Surówka z marchewki i jabłka
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Kisiel z drożdżówką
Dieta: Kisiel z drożdżówką bezglutenowy
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Bułka kukurydziana z twarożkiem pomidorowym, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe ,wędlina
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa barszcz czerwony na wywarze warzywnym zabielana
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Chrupiące mięsko z kurczaka
Ziemniaki gotowane
Dieta: Chrupiący filet bez glutenu i jajka
Surówka firmowa z kapusty
Woda
PODWIECZOREK:
Placki z jabłkami
Dieta: Placki bez jajka
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo chrupkie
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa z kolorowej fasolki szparagowej na wywarze warzywnym zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Pieczeń rzymska
Kasza bulgur
Surówka z buraczków
Dieta: Pieczeń bez jajka
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Bułka z ziarnami, pasztecik z pieczarką, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywa bezglutenowe
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Bułka szpinakowa z pastą jajeczną, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa krem z białych warzyw zabielana śmietaną z grzaneczkami
Dieta: Zupa bez śmietany
Paluszki rybne
Ziemniaki gotowane
Surówka z ogórka kiszonego
Dieta: Kotlet rybny
Woda
PODWIECZOREK:
Ciasto drożdżowe na maślance z owocami
Dieta: Ciasto bezglutenowe
Owoc sezonowy
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Skorupiaki i produkty pochodne;
Jaja i produkty pochodne;
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Seler i produkty pochodne;
Gorczyca i produkty pochodne;
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
Łubin i produkty pochodne;
Mięczaki i produkty pochodne.
Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Informujemy:
- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,
- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)
- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)
- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek