ŚNIADANIE:
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 40g
Składniki: 40 g jaja kurze całe, 10 g majonez (olej
rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca,
cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 4g szczypiorek
Bułka kukurydziana (pszenica) 60 g
Banan 30 g
OBIAD:
Zupa barszcz ukraiński 260 ml
Składniki: 180 ml woda, 20 g ziemniaki, 20 g marchew, 20
g kapusta biała, 20 g burak, 10 g fasola biała,
konserwowa, bez zalewy (fasola biała, woda, sól), 5 g
śmietana 12% (z mleka)
Paluszki rybne pieczone 65 g
Składniki: 75 g paluszki rybne mrożone (pszenica, ryba)
Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g
Surówka szwedzka 60 g
Składniki: 40 g ogórek kiszony, 10 g papryka czerwona, 5 g
cebula, 2 g olej rzepakowy
Kompot wieloowocowy 200 ml
Składniki: 150 ml woda, 44 g jabłko, 11 g śliwki bez pestek,
mrożone, 8 g truskawki, mrożone, 8 g wiśnie bez pestek,
mrożone, 5 g cukier
PODWIECZOREK:
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem 60 g
Składniki: 50 g jabłko, 13 g mąka pszenna typ 500, z
witaminami, 12 g jaja kurze całe, 10 g cukier, 5 g skrobia
ziemniaczana
Mleko w kartoniku 200 ml
Składniki: (z mleka)
Energia: 929 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
35.6 g 29.6 g 127.3 g
Zobacz cały jadłospisW czasie pobytu dzieci w żłobku zapewniamy:
Gimnastyka Mózgu to metoda stymulacji naturalnych mechanizmów rozwoju naszej osobowości, zwłaszcza związanych z procesami uczenia się. Wykorzystuje zestawy ćwiczeń mobilizujących mózg do synchronicznej pracy obu półkul. Celem kinezjologii jest udzielenie wsparcia każdemu człowiekowi, aby mógł optymalnie wykorzystać swoje możliwości i zachować zdrowie.
Rozwijanie zainteresowań i wyobraźni, poznawanie kolorów, kształtów i różnych technik manualnych: wycinanki, składanki, origami, kompozycje przestrzenne, wyklejanki, malowanie, rysowanie itp.
- zapobieganie powstawaniu wad i czuwanie nad prawidłowym rozwojem mowy;
- stymulowanie procesu nabywania kompetencji i sprawności warunkujących prawidłowy przebieg komunikacji językowej;
- czuwanie nad rozwojem mowy i doskonalenie jej oraz zapobieganie dysharmonii rozwojowych;
- stymulowanie rozwoju poznawczo- językowego;
- prowadzenie ćwiczeń kształtujących prawidłową mowę i doskonalące mowę już ukształtowaną poprzez: ćwiczenia ortofoniczne, słuchowe, rytmiczne, usprawniające narządy mowy i artykulacji, a także dykcji;
- pobudzanie dzieci do aktywności słownej poprzez udział w uroczystościach przedszkolnych, inscenizacjach, konkursach, teatrzykach, montażach słowno-muzycznych w ciągu całego roku
Każda nauka w formie zabawy jest przyswajana przez dziecko bardzo pozytywnie i długo zostaje w pamięci. Oprócz zabaw z nauką czytania czy liczenia warto też zadbać o naukę angielskiego. Im szybciej i bardziej atrakcyjnie wprowadzimy pierwsze zabawy językowe, tym łatwiej i bardziej naturalnie nasz maluch przyswoi sobie nowe słówka i osłucha się z językiem obcym.
Zajęcia nastawione są na ekspresję spontaniczną i dostosowaną do możliwości psychofizycznych dzieci. Taniec uczy dzielenia przestrzeni z innymi uczestnikami zajęć i nawiązywania bliskiego kontaktu, pozwala kształcić świadomość własnego ciała, wzmaga poczucie rytmu i uwrażliwia na muzykę.
Zabawy ruchowe z gimnastyką ogólnorozwojową obejmują działania kompensacyjno-terapeutyczne wymierzone przeciw najczęściej występującym wadom postawy. Zajęcia te obejmują:
- ćwiczenia kształtujące nawyk prawidłowej postawy,
- ćwiczenia rozciągające mięśnie klatki piersiowej i zginacze stawu biodrowego,
- ćwiczenia wzmacniające mięśnie grzbietu, brzucha i pośladków,
- ćwiczenia wyprostne i antygrawitacyjne,
- ćwiczenia przeciw płaskostopiu,
- ćwiczenia oddechowe.
W takim programie postępowania korekcyjnego zawarte są elementy korygujące plecy okrągłe, wklęsłe, postawy skoliotyczne i skoliozy nisko stopniowe oraz wady kończyn dolnych.
Najbardziej popularną i najwłaściwszą formą „zorganizowanej” aktywności fizycznej dla dzieci w wieku przedszkolnym są zabawy i gry ruchowe wzbogacone o elementy gimnastyki korekcyjnej.
Sensoplastyka to zajęcia rozwojowe, które polegają na wspieraniu samodzielności i kreatywności dzieci. Mnogość faktur, kolorów, materiałów, to domena tych zajęć. Specjalnie przygotowana i zabezpieczona sala pozwala na wybuch kreatywności Waszych dzieci. Mogą swobodnie się wybrudzić, poznać kształty i konsystencję używanych produktów. Podczas zajęć używane są tylko bezpieczne produkty, więc nie musicie się obawiać o zdrowie Waszych pociech. Naszym celem jest pobudzenie wszystkich zmysłów tak, aby dziecko mogło samo na własnej skórze poczuć ich oddziaływanie.
ŚNIADANIE:
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 40g
Składniki: 40 g jaja kurze całe, 10 g majonez (olej
rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca,
cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 4g szczypiorek
Bułka kukurydziana (pszenica) 60 g
Banan 30 g
OBIAD:
Zupa barszcz ukraiński 260 ml
Składniki: 180 ml woda, 20 g ziemniaki, 20 g marchew, 20
g kapusta biała, 20 g burak, 10 g fasola biała,
konserwowa, bez zalewy (fasola biała, woda, sól), 5 g
śmietana 12% (z mleka)
Paluszki rybne pieczone 65 g
Składniki: 75 g paluszki rybne mrożone (pszenica, ryba)
Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g
Surówka szwedzka 60 g
Składniki: 40 g ogórek kiszony, 10 g papryka czerwona, 5 g
cebula, 2 g olej rzepakowy
Kompot wieloowocowy 200 ml
Składniki: 150 ml woda, 44 g jabłko, 11 g śliwki bez pestek,
mrożone, 8 g truskawki, mrożone, 8 g wiśnie bez pestek,
mrożone, 5 g cukier
PODWIECZOREK:
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem 60 g
Składniki: 50 g jabłko, 13 g mąka pszenna typ 500, z
witaminami, 12 g jaja kurze całe, 10 g cukier, 5 g skrobia
ziemniaczana
Mleko w kartoniku 200 ml
Składniki: (z mleka)
Energia: 929 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
35.6 g 29.6 g 127.3 g
