ŚNIADANIE:
Pasztet wieprzowy (p. bezglutenowy) 30 g
Bułki pszenne grahamki 60 g
D: bułki bgl
Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier
Ogórek kiszony 10 g
Banan 100 g
OBIAD:
Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym 200 ml
Składniki: 144 ml woda, 56 g ziemniaki, 32 g ogórek kiszony, 16 g marchew, 8 g pietruszka, korzeń, 8 g seler korzeniowy, 8 g por, 8 g śmietana 18% (z mleka), 1 g koperek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Makaron z kurczakiem i szpinakiem 130 g
D: makaron bgl z kurczakiem bez śmietany
Składniki: 50 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 50 g szpinak, mrożony, 20 g makaron pszenny bezjajeczny (mąka z pszenicy zwyczajnej), 10 g śmietana 18% (z mleka) 4g olej rzepakowy, 1 g czosnek, 0 g sól biała, 0g pieprz, 0 g gałka muszkatołowa
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy 80 g
Składniki: 85 g kapusta pekińska, 25 g papryka czerwona 8 g kukurydza, mrożona, 8 g cebula, 4 g olej rzepakowy
Kompot wieloowocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 160 ml woda, 35 g jabłko, 10 g śliwki bez pestek, mrożone, 5 g truskawki, mrożone, 5 g wiśnie bez pestek, mrożone
PODWIECZOREK:
Banan 50 g
Naleśniki na słodko 50 g
Składniki: 40 g mąka pszenna, typ 450, 10 g olej rzepakowy, 3 g jaja kurze całe, 1 g cukier
Dżem wiśniowy, niskosłodzony 30 g
Składniki: wiśnia, cukier, woda, substancja żelująca: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Energia: 997 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
35.3 g 33 g 131.9 g
Zobacz cały jadłospisW czasie pobytu dzieci w żłobku zapewniamy:
Gimnastyka Mózgu to metoda stymulacji naturalnych mechanizmów rozwoju naszej osobowości, zwłaszcza związanych z procesami uczenia się. Wykorzystuje zestawy ćwiczeń mobilizujących mózg do synchronicznej pracy obu półkul. Celem kinezjologii jest udzielenie wsparcia każdemu człowiekowi, aby mógł optymalnie wykorzystać swoje możliwości i zachować zdrowie.
Rozwijanie zainteresowań i wyobraźni, poznawanie kolorów, kształtów i różnych technik manualnych: wycinanki, składanki, origami, kompozycje przestrzenne, wyklejanki, malowanie, rysowanie itp.
- zapobieganie powstawaniu wad i czuwanie nad prawidłowym rozwojem mowy;
- stymulowanie procesu nabywania kompetencji i sprawności warunkujących prawidłowy przebieg komunikacji językowej;
- czuwanie nad rozwojem mowy i doskonalenie jej oraz zapobieganie dysharmonii rozwojowych;
- stymulowanie rozwoju poznawczo- językowego;
- prowadzenie ćwiczeń kształtujących prawidłową mowę i doskonalące mowę już ukształtowaną poprzez: ćwiczenia ortofoniczne, słuchowe, rytmiczne, usprawniające narządy mowy i artykulacji, a także dykcji;
- pobudzanie dzieci do aktywności słownej poprzez udział w uroczystościach przedszkolnych, inscenizacjach, konkursach, teatrzykach, montażach słowno-muzycznych w ciągu całego roku
Każda nauka w formie zabawy jest przyswajana przez dziecko bardzo pozytywnie i długo zostaje w pamięci. Oprócz zabaw z nauką czytania czy liczenia warto też zadbać o naukę angielskiego. Im szybciej i bardziej atrakcyjnie wprowadzimy pierwsze zabawy językowe, tym łatwiej i bardziej naturalnie nasz maluch przyswoi sobie nowe słówka i osłucha się z językiem obcym.
Zajęcia nastawione są na ekspresję spontaniczną i dostosowaną do możliwości psychofizycznych dzieci. Taniec uczy dzielenia przestrzeni z innymi uczestnikami zajęć i nawiązywania bliskiego kontaktu, pozwala kształcić świadomość własnego ciała, wzmaga poczucie rytmu i uwrażliwia na muzykę.
Zabawy ruchowe z gimnastyką ogólnorozwojową obejmują działania kompensacyjno-terapeutyczne wymierzone przeciw najczęściej występującym wadom postawy. Zajęcia te obejmują:
- ćwiczenia kształtujące nawyk prawidłowej postawy,
- ćwiczenia rozciągające mięśnie klatki piersiowej i zginacze stawu biodrowego,
- ćwiczenia wzmacniające mięśnie grzbietu, brzucha i pośladków,
- ćwiczenia wyprostne i antygrawitacyjne,
- ćwiczenia przeciw płaskostopiu,
- ćwiczenia oddechowe.
W takim programie postępowania korekcyjnego zawarte są elementy korygujące plecy okrągłe, wklęsłe, postawy skoliotyczne i skoliozy nisko stopniowe oraz wady kończyn dolnych.
Najbardziej popularną i najwłaściwszą formą „zorganizowanej” aktywności fizycznej dla dzieci w wieku przedszkolnym są zabawy i gry ruchowe wzbogacone o elementy gimnastyki korekcyjnej.
Sensoplastyka to zajęcia rozwojowe, które polegają na wspieraniu samodzielności i kreatywności dzieci. Mnogość faktur, kolorów, materiałów, to domena tych zajęć. Specjalnie przygotowana i zabezpieczona sala pozwala na wybuch kreatywności Waszych dzieci. Mogą swobodnie się wybrudzić, poznać kształty i konsystencję używanych produktów. Podczas zajęć używane są tylko bezpieczne produkty, więc nie musicie się obawiać o zdrowie Waszych pociech. Naszym celem jest pobudzenie wszystkich zmysłów tak, aby dziecko mogło samo na własnej skórze poczuć ich oddziaływanie.
ŚNIADANIE:
Pasztet wieprzowy (p. bezglutenowy) 30 g
Bułki pszenne grahamki 60 g
D: bułki bgl
Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier
Ogórek kiszony 10 g
Banan 100 g
OBIAD:
Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym 200 ml
Składniki: 144 ml woda, 56 g ziemniaki, 32 g ogórek kiszony, 16 g marchew, 8 g pietruszka, korzeń, 8 g seler korzeniowy, 8 g por, 8 g śmietana 18% (z mleka), 1 g koperek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Makaron z kurczakiem i szpinakiem 130 g
D: makaron bgl z kurczakiem bez śmietany
Składniki: 50 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 50 g szpinak, mrożony, 20 g makaron pszenny bezjajeczny (mąka z pszenicy zwyczajnej), 10 g śmietana 18% (z mleka) 4g olej rzepakowy, 1 g czosnek, 0 g sól biała, 0g pieprz, 0 g gałka muszkatołowa
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy 80 g
Składniki: 85 g kapusta pekińska, 25 g papryka czerwona 8 g kukurydza, mrożona, 8 g cebula, 4 g olej rzepakowy
Kompot wieloowocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 160 ml woda, 35 g jabłko, 10 g śliwki bez pestek, mrożone, 5 g truskawki, mrożone, 5 g wiśnie bez pestek, mrożone
PODWIECZOREK:
Banan 50 g
Naleśniki na słodko 50 g
Składniki: 40 g mąka pszenna, typ 450, 10 g olej rzepakowy, 3 g jaja kurze całe, 1 g cukier
Dżem wiśniowy, niskosłodzony 30 g
Składniki: wiśnia, cukier, woda, substancja żelująca: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Energia: 997 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
35.3 g 33 g 131.9 g
