ŚNIADANIE:
Pasztet wieprzowy (p. bezglutenowy) 30 g
Bułki pszenne grahamki 60 g
D: bułki bgl
Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier
Ogórek kiszony 10 g
Banan 100 g
OBIAD:
Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym 200 ml
Składniki: 144 ml woda, 56 g ziemniaki, 32 g ogórek kiszony, 16 g marchew, 8 g pietruszka, korzeń, 8 g seler korzeniowy, 8 g por, 8 g śmietana 18% (z mleka), 1 g koperek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Makaron z kurczakiem i szpinakiem 130 g
D: makaron bgl z kurczakiem bez śmietany
Składniki: 50 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 50 g szpinak, mrożony, 20 g makaron pszenny bezjajeczny (mąka z pszenicy zwyczajnej), 10 g śmietana 18% (z mleka) 4g olej rzepakowy, 1 g czosnek, 0 g sól biała, 0g pieprz, 0 g gałka muszkatołowa
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy 80 g
Składniki: 85 g kapusta pekińska, 25 g papryka czerwona 8 g kukurydza, mrożona, 8 g cebula, 4 g olej rzepakowy
Kompot wieloowocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 160 ml woda, 35 g jabłko, 10 g śliwki bez pestek, mrożone, 5 g truskawki, mrożone, 5 g wiśnie bez pestek, mrożone
PODWIECZOREK:
Banan 50 g
Naleśniki na słodko 50 g
Składniki: 40 g mąka pszenna, typ 450, 10 g olej rzepakowy, 3 g jaja kurze całe, 1 g cukier
Dżem wiśniowy, niskosłodzony 30 g
Składniki: wiśnia, cukier, woda, substancja żelująca: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Energia: 997 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
35.3 g 33 g 131.9 g
Zobacz cały jadłospisPragniemy, aby nasza placówka była bezpiecznym miejscem, gdzie dzieci będą szczęśliwe, radosne i twórcze. Ciepła, przyjazna atmosfera, uśmiechnięty, życzliwy i wykwalifikowany personel będzie wspierał dzieci w ich rozwoju. Nauczycielki pracujące w naszej placówce mają solidne przygotowanie pedagogiczne i sukcesywnie podnoszą swoje kwalifikacje oraz umiejętności, wzbogacają swój warsztat pracy o nowe metody w zakresie nauczania. Otaczają dziecko szacunkiem, pozwalają dziecku na indywidualność, uczą je samodzielności. Z uwagą obserwują zainteresowania dziecka i słuchają tego, co mówią i czego pragną dzieci.
Oferta programowa uwzględnia pełny rozwój osobowości małego dziecka: intelektualny, fizyczny, społeczny i twórczy.
W czasie pobytu dziecka zapewniamy:
W naszej placówce oprócz tradycyjnych metod opartych na: bezpośrednim przeżywaniu i spostrzeganiu, działaniu, a także słowie realizujemy twórcze i aktywne metody, zarówno poprzez działania indywidualne, jak i zajęcia grupowe, dostosowując je do możliwości rozwojowych dziecka. Wykorzystujemy różne koncepcje z dziedziny pedagogiki. Wśród nich są m. in.
Metoda Dennisona
Jest to prosta i skuteczna metoda wspomagająca naturalny rozwój każdego dziecka. Podstawowym jej zadaniem jest integracja myśli i działań, czyli idealna współpraca umysłu i ciała. Metodę tę wykorzystujemy przed prowadzeniem zajęć, ponieważ ma ona na celu poprawę koncentracji.
Pedagogika zabawy
Zabawa jest dla dzieci naturalną potrzebą wyzwalającą wyobraźnię, fantazję, twórczość; rozwija sprawność myślenia, pomysłowość, wzbogaca słownictwo, pomaga w integracji grupy. W pedagogice zabawy stosowane są różne środki i formy: słowo pisane i mówione, gest, ruch, taniec, dotyk, dźwięk, odgrywanie ról itp.
Gimnastyka twórcza(ekspresyjna) R. Labana
Cechą charakterystyczną tej metody jest odchodzenie od ruchu odwzorowanego, na rzecz ruchu podejmowanego zgodnie z własną inwencją twórczą, fantazją, doświadczeniem. Laban postawił na twórczy rozwój dziecka. Podczas gimnastyki nie podaje się konkretnych ćwiczeń, które trzeba wykonać. Każdy ćwiczy to na co ma ochotę. Nauczyciel podczas prowadzenia zajęć łączy słowa, rytm i muzykę. Nawiązuje do znanych dzieciom piosenek i ważnych wydarzeń.
Bajkoterapia
Bajkoterapia jest jedną z metod terapii wykorzystywaną do pracy z dziećmi. Jej celem jest lepsze zrozumienie dziecka oraz jego problemu. Dostarczenie mu wiedzy oraz pozytywnych wzorców zachowania, sprawia, że dziecko poznaje różne sposoby myślenia jak i działania dzięki czemu potrafi sam stawić czoła problemom.
Metoda przyswajania, odkrywania, przeżywania i działania.
ŚNIADANIE:
Pasztet wieprzowy (p. bezglutenowy) 30 g
Bułki pszenne grahamki 60 g
D: bułki bgl
Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier
Ogórek kiszony 10 g
Banan 100 g
OBIAD:
Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym 200 ml
Składniki: 144 ml woda, 56 g ziemniaki, 32 g ogórek kiszony, 16 g marchew, 8 g pietruszka, korzeń, 8 g seler korzeniowy, 8 g por, 8 g śmietana 18% (z mleka), 1 g koperek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Makaron z kurczakiem i szpinakiem 130 g
D: makaron bgl z kurczakiem bez śmietany
Składniki: 50 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 50 g szpinak, mrożony, 20 g makaron pszenny bezjajeczny (mąka z pszenicy zwyczajnej), 10 g śmietana 18% (z mleka) 4g olej rzepakowy, 1 g czosnek, 0 g sól biała, 0g pieprz, 0 g gałka muszkatołowa
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy 80 g
Składniki: 85 g kapusta pekińska, 25 g papryka czerwona 8 g kukurydza, mrożona, 8 g cebula, 4 g olej rzepakowy
Kompot wieloowocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 160 ml woda, 35 g jabłko, 10 g śliwki bez pestek, mrożone, 5 g truskawki, mrożone, 5 g wiśnie bez pestek, mrożone
PODWIECZOREK:
Banan 50 g
Naleśniki na słodko 50 g
Składniki: 40 g mąka pszenna, typ 450, 10 g olej rzepakowy, 3 g jaja kurze całe, 1 g cukier
Dżem wiśniowy, niskosłodzony 30 g
Składniki: wiśnia, cukier, woda, substancja żelująca: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Energia: 997 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
35.3 g 33 g 131.9 g
