ŚNIADANIE:
Pasztet drobiowo- wieprzowy 30 g
D: kanapka bgl z wędliną
Składniki: mięso z kurczaka, wątroba z kurczaka, skóry z
kurczaka, mięso wieprzowe, woda, panier (mąka pszenna
, woda, sól drożdże), przyprawy warzywne (zawiera seler),
glukoza, hydrolat białka roślinnego (soja), sól
Bułki pszenne grahamki 60 g
Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda,
drożdże, sól, cukier
Papryka czerwona 10 g
Banan 100 g
OBIAD:
Zupa z soczewicy na wywarze
warzywnym z ziemniakami 250 ml
Składniki: 167 ml woda, 42 g marchew, 42 g pomidory w
puszce krojone, 42 g ziemniaki, 33 g pietruszka, korzeń,
25 g seler korzeniowy, 17 g cebula, 17 g soczewica
czerwona, nasiona suche, 13 g por, 12 g śmietana 18% (z
mleka), 3 g koncentrat pomidorowy, 30%, 2 g czosnek, 2
g olej rzepakowy, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy,
0 g ziele angielskie, 0 g papryka słodka, 0 g tymianek, 0 g
oregano suszone
Pulpety gotowane z piersi kurczaka 50 g
D: pulpety z kurczaka bez jajka z bułką bgl
Składniki: 35 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 10 g
bułki pszenne zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże, sól,
cukier), 6 g jaja kurze całe, 5 g cebula, 3 g mąka pszenna, typ 450
Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy 60 g
Składniki: 60 g kapusta pekińska, 14 g papryka czerwona,
5 g śmietana 18% (z mleka), 3 g groszek zielony,
konserwowy, bez zalewy (groszek zielony, woda, sól), 3 g
kukurydza, konserwowa (kukurydza, woda, sól), 2 g
majonez (olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda,
ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj
kurzych (7,0%)), 1 g cukier, 0 g sól biała, 0 g pieprz
Woda 200 ml
PODWIECZOREK:
Banan 50 g
Naleśniki z twarogiem i brzoskwiniami 180 g
Składniki: 50 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 30 g
mąka pszenna, typ 450, 30 g brzoskwinia w syropie
(brzoskwinie, woda, cukier, regulator kwasowości- kwas
cytrynowy), 30 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 10 g cukier,
8 g jaja kurze całe, 5 g olej rzepakowy
Energia: 1010 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
44 g 23.1 g 148.3 g
Zobacz cały jadłospisPragniemy, aby nasza placówka była bezpiecznym miejscem, gdzie dzieci będą szczęśliwe, radosne i twórcze. Ciepła, przyjazna atmosfera, uśmiechnięty, życzliwy i wykwalifikowany personel będzie wspierał dzieci w ich rozwoju. Nauczycielki pracujące w naszej placówce mają solidne przygotowanie pedagogiczne i sukcesywnie podnoszą swoje kwalifikacje oraz umiejętności, wzbogacają swój warsztat pracy o nowe metody w zakresie nauczania. Otaczają dziecko szacunkiem, pozwalają dziecku na indywidualność, uczą je samodzielności. Z uwagą obserwują zainteresowania dziecka i słuchają tego, co mówią i czego pragną dzieci.
Oferta programowa uwzględnia pełny rozwój osobowości małego dziecka: intelektualny, fizyczny, społeczny i twórczy.
W czasie pobytu dziecka zapewniamy:
W naszej placówce oprócz tradycyjnych metod opartych na: bezpośrednim przeżywaniu i spostrzeganiu, działaniu, a także słowie realizujemy twórcze i aktywne metody, zarówno poprzez działania indywidualne, jak i zajęcia grupowe, dostosowując je do możliwości rozwojowych dziecka. Wykorzystujemy różne koncepcje z dziedziny pedagogiki. Wśród nich są m. in.
Metoda Dennisona
Jest to prosta i skuteczna metoda wspomagająca naturalny rozwój każdego dziecka. Podstawowym jej zadaniem jest integracja myśli i działań, czyli idealna współpraca umysłu i ciała. Metodę tę wykorzystujemy przed prowadzeniem zajęć, ponieważ ma ona na celu poprawę koncentracji.
Pedagogika zabawy
Zabawa jest dla dzieci naturalną potrzebą wyzwalającą wyobraźnię, fantazję, twórczość; rozwija sprawność myślenia, pomysłowość, wzbogaca słownictwo, pomaga w integracji grupy. W pedagogice zabawy stosowane są różne środki i formy: słowo pisane i mówione, gest, ruch, taniec, dotyk, dźwięk, odgrywanie ról itp.
Gimnastyka twórcza(ekspresyjna) R. Labana
Cechą charakterystyczną tej metody jest odchodzenie od ruchu odwzorowanego, na rzecz ruchu podejmowanego zgodnie z własną inwencją twórczą, fantazją, doświadczeniem. Laban postawił na twórczy rozwój dziecka. Podczas gimnastyki nie podaje się konkretnych ćwiczeń, które trzeba wykonać. Każdy ćwiczy to na co ma ochotę. Nauczyciel podczas prowadzenia zajęć łączy słowa, rytm i muzykę. Nawiązuje do znanych dzieciom piosenek i ważnych wydarzeń.
Bajkoterapia
Bajkoterapia jest jedną z metod terapii wykorzystywaną do pracy z dziećmi. Jej celem jest lepsze zrozumienie dziecka oraz jego problemu. Dostarczenie mu wiedzy oraz pozytywnych wzorców zachowania, sprawia, że dziecko poznaje różne sposoby myślenia jak i działania dzięki czemu potrafi sam stawić czoła problemom.
Metoda przyswajania, odkrywania, przeżywania i działania.
ŚNIADANIE:
Pasztet drobiowo- wieprzowy 30 g
D: kanapka bgl z wędliną
Składniki: mięso z kurczaka, wątroba z kurczaka, skóry z
kurczaka, mięso wieprzowe, woda, panier (mąka pszenna
, woda, sól drożdże), przyprawy warzywne (zawiera seler),
glukoza, hydrolat białka roślinnego (soja), sól
Bułki pszenne grahamki 60 g
Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda,
drożdże, sól, cukier
Papryka czerwona 10 g
Banan 100 g
OBIAD:
Zupa z soczewicy na wywarze
warzywnym z ziemniakami 250 ml
Składniki: 167 ml woda, 42 g marchew, 42 g pomidory w
puszce krojone, 42 g ziemniaki, 33 g pietruszka, korzeń,
25 g seler korzeniowy, 17 g cebula, 17 g soczewica
czerwona, nasiona suche, 13 g por, 12 g śmietana 18% (z
mleka), 3 g koncentrat pomidorowy, 30%, 2 g czosnek, 2
g olej rzepakowy, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy,
0 g ziele angielskie, 0 g papryka słodka, 0 g tymianek, 0 g
oregano suszone
Pulpety gotowane z piersi kurczaka 50 g
D: pulpety z kurczaka bez jajka z bułką bgl
Składniki: 35 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 10 g
bułki pszenne zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże, sól,
cukier), 6 g jaja kurze całe, 5 g cebula, 3 g mąka pszenna, typ 450
Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy 60 g
Składniki: 60 g kapusta pekińska, 14 g papryka czerwona,
5 g śmietana 18% (z mleka), 3 g groszek zielony,
konserwowy, bez zalewy (groszek zielony, woda, sól), 3 g
kukurydza, konserwowa (kukurydza, woda, sól), 2 g
majonez (olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda,
ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj
kurzych (7,0%)), 1 g cukier, 0 g sól biała, 0 g pieprz
Woda 200 ml
PODWIECZOREK:
Banan 50 g
Naleśniki z twarogiem i brzoskwiniami 180 g
Składniki: 50 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 30 g
mąka pszenna, typ 450, 30 g brzoskwinia w syropie
(brzoskwinie, woda, cukier, regulator kwasowości- kwas
cytrynowy), 30 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 10 g cukier,
8 g jaja kurze całe, 5 g olej rzepakowy
Energia: 1010 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
44 g 23.1 g 148.3 g
