Poniedziałek - 2021-01-18

Śniadanie:

Kanapka z wędliną (chleb żytni, masło i wędlina) warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe i wędlina 

alergeny: 1,7

Obiad:

Zupa pomidorowa z ryżem zabielana śmietaną 12% - 250ml 

Dieta: zupa bez śmietany 

alergeny: 7, 9,

Kartacze z mięsem i okrasą, ogórek korniszon/ogórek kiszony

Dieta BML/BGL: kopytka

Wegetariańska: kopytka 

alergeny:1, 3,7

woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Serek homogenizowany z flipsami

Dieta: mus owocowy

Alergeny: 1, 7,

Owoc sezonowy

 

 

 

Wtorek - 2021-01-19

Śniadanie:  

Płatki miodowe na mleku 

Dieta: płatki bezglutenowe na mleku roślinnym

Alergeny: 1, 6, 7 

Obiad:

Rosół z makaronem - 250ml

Dieta: makaron bezglutenowy

Alergeny: 1,9, 

Sznycel z indyka (filet z indyka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz ) kasza gryczana 150g i surówka z kapusty pekińskiej i marchwi 60g 

Dieta BML/BGL: filet z indyka saute

Wegetariańska: Krążki z cukinii w panierce 

alergeny: 1, 3, 

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:

Kanapka z pastą jajeczną ( bułeczka z ziarnami, masło) i warzywo sezonowe 

Dieta: Pieczywo bezglutenowe 

alergeny: 1, 3

owoc sezonowy

 

 

 

Środa - 2021-01-20

Śniadanie: 

Kanapka z twarożkiem i rzodkiewką ( grahamka, masło, twarożek śmietankowy), warzywo sezonowe

Dieta: smalczyk z białej fasoli 

Alergeny: 1, 7 

Obiad: 

Zupa kapuśniak - 250 ml

Dieta: j.w

Alergeny: 9,

Kotlet mielony 60g( mięso wieprzowe, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, cebula, czosnek) ziemniaki i surówka z buraka 60g

Dieta: Kotlety mielone bezglutenowe 

Wegetariańska: Kotlety z soczewicy

Alergeny: 1, 3, 9,

Kompot porzeczkowy 200ml

Podwieczorek:

Budyń owocowy z drożdżówką 

Dieta: Budyń na mleku roślinnym i pieczywo bezglutenowe

Alergeny: 1, 7,

Owoc sezonowy

 

 

Czwartek - 2021-01-21

Śniadanie: 

Kasza manna na mleku z syropem i bułeczka maślana

Dieta: Kaszka kukurydziana na mleku roślinnym i pieczywo bezglutenowe

alergeny: 1, 3, 6,7

Obiad: 

Zupa barszcz ukraiński zabielana śmietaną 12% -250 ml

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny: 7,9,

Pieczone udko z kurczaka (udko z kurczaka, papryka słodka, curry, czosnek, sól, pieprz) ryż 150g i surówka marchew z brzoskwinią 60g

Dieta BML/ BGL: j.w

Wegetariańska: Warzywa zapiekane z beszamelem

alergeny: 1, 3 

Kompot z czerwonej porzeczki 200ml

Podwieczorek:

Kanapka z żółtym serem i warzywo sezonowe (ser żółty, chleb pszenny, masło)

Dieta: Pieczywo bezglutenowe i wędlina

alergeny: 1, 7,

Owoc sezonowy

 

 

 

Piątek - 2021-01-22

Śniadanie: 

Kanapka z pastą z makreli ( kajzerka, makrela, kiszony ogórek, seler naciowy, cebula, ketchup)

Dieta: pieczywo bezglutenowe,

alergeny: 1, 4, 9

Obiad:

Zupa jarzynowa zabielana śmietaną 12% -250ml

Dieta: zupa bez śmietany 

Alergeny: 7, 9

Babka ziemniaczana z surówką szwedzką 60g

Dieta BML/BGL: j.w

Wegetariańska: babka ziemniaczana bez mięsa 

Alergeny: 1, 3 

Kompot z truskawek 200ml

Podwieczorek:

Gofry z cukrem pudrem 

Dieta: bułeczka bezglutenowa 

Alergeny: 1, 3, 7

Owoc sezonowy

 

Poniedziałek - 2021-01-25

Śniadanie:

Kanapka z żółtym serem i warzywo sezonowe (ser żółty, chleb słonecznikowy, masło)

Dieta: Pieczywo bezglutenowe i wędlina

alergeny: 1, 7,

Obiad:

Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną 12% - 250ml 

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny: 9,

Kolorowy kociołek 120g( indyk, cukinia, papryka, seler, kukurydza, marchewka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie), ryż 150g

Dieta BML/BGL: j.w

Wegetariańska: potrawka warzywna

alergeny: 

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Shake owocowy na jogurcie naturalnym z owocami i bułeczka maślana

Dieta: shake owocowy na mleku roślinnym, pieczywo bezglutenowe  

alergeny: 1,6,7

Wtorek - 2021-01-26

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku z suszonymi owocami i podpłomyki

Dieta: mleko roślinne Alergeny: 6, 7,

Obiad:

Zupa krupnik z kaszą jaglaną – 250ml

Dieta: bez śmietany

Alergeny: 9

Gołąbek białoruski w sosie pomidorowym 60g (mięso wieprzowe, kapusta biała, ryż, sól, pieprz) kasza pęczak 150g i surówka z buraka i kiszonego ogórka 60g( burak, kiszony ogórek, sól, pieprz, majonez)

Dieta BML/BGL: kasza gryczana

Wegetariańska: Gołąbek warzywny

alergeny:1,

Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

Serowe oponki 

Dieta: Placuszki bezglutenowe z owocami

alergeny: 1,7

owoc sezonowy

Środa - 2021-01-27

Śniadanie:

Kanapka z pasztetem własnej produkcji (bułeczka z ziarnami, masło, mięso wieprzowe, sól, pieprz, jajko, gałka muszkatołowa) i warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe 

Alergeny: 1, 3,

Obiad:

Zupa barszcz czerwony zabielany śmietaną 12% -250ml

Dieta: Zupa bez śmietany

Alergeny: 7,9

Filet z kurczaka 60g( filet z kurczaka, mąka, jajko, sól, pieprz) ziemniaki 150 g i surówka colesław 60g

Dieta BML/BGL: Filet z kurczaka bez panierki

Wegetariańska: Placki ziemniaczane 

alergeny: 9

Kompot jabłkowo-gruszkowy 200ml

Podwieczorek:

Kisiel z ciastkami zbożowymi 

Dieta: ciastka bezglutenowe

alergeny: 1,

Owoc sezonowy

 

 

 

Czwartek - 2021-01-28

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku

Dieta: Mleko roślinne i płatki bezglutenowe

Alergeny: 1,6,7

Obiad:

Krem wielowarzywny zabielany śmietaną 12% - 250ml

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny:7, 9,

Gulasz wieprzowy 120g ( mięso wieprzowe, marchewka, seler, pietruszka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) kasza jęczmienna 150g i surówka jesienna 60g

Dieta BML/BGL: kasza jaglana

Wegetariańska: Naleśnik z warzywami

alergeny:1,

Kompot z czerwonej porzeczki 200ml

Podwieczorek:

Kanapka z wędliną ( chleb żytni, masło i wędlina ) warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe i wędlina 

alergeny: 1,7

Owoc sezonowy

Piątek - 2021-01-29

Śniadanie:

Kanapka z twarożkiem śmietankowym i ziołami, żytnia bułeczka i warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe, hummus

alergeny: 1, 7, 9

Obiad: 

Zupa minestrone -250ml

Dieta: makaron bezglutenowy

Alergeny: 7,9

Paluszki rybne 60g , ziemniaki 150g i kiszonej kapusty 60g

Dieta: filet z ryby 

Wegetariańska: j.w.

alergeny: 1, 3,7,

Kompot truskawkowy 200ml

Podwieczorek:

Cynamonka z kakao

Dieta: Bułeczka bezglutenowa i kakao na mleku roślinnym

alergeny: 1,3,6,7, 

owoc sezonowy

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts