Poniedziałek - 2020-07-06

Śniadanie: 

  • Kanapka z wędliną ( chleb pszenny, masło i wędlina ) warzywo sezonowe

    Dieta: pieczywo bezglutenowe i wędlina

    alergeny: 1,7

Obiad:

  • Zupa jarzynowa zabielana śmietaną 12% - 250ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    alergeny: 7, 9,

    Spaghetti bolognese 120g ( mięso wieprzowe, kukurydza, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, pomidory pelati) makaron penne 150g

    Dieta BML/ BGL: makaron bezglutenowy

    Wegetariańska: Spaghetti warzywne

    alergeny: 1,

    Woda z cytryną 200ml

     

Podwieczorek:

  • Jogurt naturalny z owocami i bułeczka maślana

    Dieta: pieczywo bezglutenowe i mus owocowy

    Alergeny: 1, 7,

    owoc sezonowy

     

     

     

Wtorek - 2020-07-07

Śniadanie:  

  • Kasza manna na mleku z syropem i drożdżówka

    Dieta: Kaszka kukurydziana na mleku roślinnym i pieczywo bezglutenowe

    alergeny: 1,6,7

     

Obiad

  • Zupa pomidorowa z ryżem zabielana śmietaną 12% -250ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    Alergeny: 7, 9

    Nuggets 60g(bułka tarta, mąka, jajko, sól, pieprz) ziemniaki 150g i surówka z białej kapusty 60g ( biała kapusta, papryka, kukurydza, sól, pieprz, olej rzepakowy)

    Dieta BML/BGL: bez bułki tartej

    Wegetariańska: kotlety warzywne

    alergeny: 1, 3,

    Kompot owocowy 200ml

     

Podwieczorek

  •  Grahamka z hummusem i warzywo sezonowe

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe

    Alergeny: 1

    Owoc sezonowy

     

Środa - 2020-07-08

Śniadanie: 

  • Kanapka z żółtym serem i warzywo sezonowe ( ser żółty, chleb słonecznikowy, masło)

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe i pasta jajeczna

    alergeny: 1, 7,

     

Obiad: 

  • Zupa rosół z zacierką - 250ml

    Dieta: makaron bezglutenowy

    alergeny:1, 9,

    Kolorowy kociołek 120g( indyk, cukinia, papryka, seler, kukurydza, marchewka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie), ryż 150g

    Dieta BML/BGL: j.w

    Wegetariańska:potrawka warzywna

    Woda z cytryną 200ml

     

Podwieczorek 

  • Racuchy z owocami i jogurtem naturalnym

    Dieta: racuchy z owocami i cukrem pudrem

    Alergeny: 1, 3, 7

    Owoc sezonowy

     

Czwartek - 2020-07-09

Śniadanie: 

  • Płatki kukurydziane i mleko,

    Dieta: Mleko roślinne, płatki bezglutenowe,

    Alergeny: 1,6, 7

Obiad: 

  • Zupa ogórkowa zabielana śmietaną 12% - 250 ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    alergeny: 7, 9,

    Kotlet mielony 60g (mięso wieprzowe, jajka, bułka tarta, cebula, sól, pieprz) kasza pęczak 150g i surówka z marchewki 60g ( marchew, jabłko, por, sól, pieprz)

    Dieta BML/BGL: kotlet bezglutenowy i kasza gryczana

    Wegetariańska: Kotlety jajeczne

    Alergeny: 1, 3,

    Kompot owocowy 200ml

     

Podwieczorek 

  • Kanapka z pasztetem własnej produkcji (chleb drwala, masło, mięso wieprzowe, sól, pieprz, jajko, gałka muszkatołowa) i warzywo sezonowe

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe

    Alergeny: 1, 3

    owoc sezonowy

     

Piątek - 2020-07-10

Śniadanie: 

  • Serek śmietankowy z ziołami i żytnią bułeczką ( masło, ser twarogowy, koperek, sól, pieprz), warzywo sezonowe

    Dieta: pieczywo bezglutenowe, humus

    alergeny: 1, 7

     

Obiad:

  • Barszcz czerwony zabielany śmietaną 12% - 250ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    alergeny:7, 9,

    Filet z ryby ze szpinakiem 60g ( filet z mintaja, bułka tarta, jajko) ziemniaki 150g i surówka z kiszonej kapusty 60g ( kapusta kiszona, marchew, sól, pieprz, cukier )

    Dieta: filet bez panierki

    Wegetariańska: j.w.

    alergeny: 1, 3, 4,

    Woda z cytryną 200 ml

     

Podwieczorek

  • Ciasto domowe

    Dieta: Ciasto domowe bezglutenowe

    alergeny: 1,3,6,7,

    owoc sezonowy

     

Poniedziałek - 2020-07-13

 

Śniadanie

  • Kanapka z żółtym serem i warzywo sezonowe ( ser żółty, chleb słonecznikowy, masło)

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe i wędlina

    alergeny: 1, 7,

     

Obiad 

  • Zupa z soczewicy z pomidorami - 250ml

    Dieta: bez śmietany

    alergeny: 9,

    Kartacze z mięsem i surówka szwedzka 60g ( kiszony ogórek, papryka, cebula, marchew, sól, pieprz, olej rzepakowy)

    Dieta: j.w.

    Wegetariańska:Kopytka

    alergeny:

    Woda z cytryną 200ml

     

Podwieczorek:

  • Shake owocowy i bułeczka maślana

    Dieta: Budyń na mleku roślinnym, pieczywo bezglutenowe

    alergeny: 1,6,7

    owoc sezonowy

Wtorek - 2020-07-14

 

Śniadanie 

  • Płatki miodowe z mlekiem,

    Dieta: Płatki kukurydziane i mleko roślinne

Obiad

  • Zupa z kolorowej fasolki zabielana śmietaną 12%- 250ml

    Dieta: bez śmietany

    Kotlet schabowy 60g( schab wieprzowy, bułka tarta, jajko, mąka pszenna) ziemniaki 150g i surówka mizeria

    Dieta: bitki schabowe

    Wegetariańska: Grillowane warzywa

    Alergeny: 1,3,

    Kompot owocowy 200ml

     

 Podwieczorek

  • Bułeczka cynamonka z kakao

    Dieta: Bułeczka bezglutenowa i kakao na mleku roślinnym

    Alergeny: 1,7,

    Owoc sezonowy

Środa - 2020-07-15

Śniadanie 

  • Jajecznica ze szczypiorkiem i chleb drwala z masłem

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe i jajecznica

    Alergeny:1, 3,

     

Obiad 

  • Rosół z makaronem - 250ml

    Dieta: makaron bezglutenowy

    alergeny: 1, 9,

    Pulpety drobiowe w sosie marchewkowym 60g( mięso drobiowe, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, marchew, seler, pietruszka) ryż 150 g i surówka colesław 60g

    Dieta: pulpety bez bułki tartej

    Wegetariańska: kotlety warzywne

    Alergeny: 1, 3, 9,

    Woda z cytryną 200ml

     

Podwieczorek:

  • Jogurt owocowy i wafle ryżowe

    Dieta: mus owocowy i wafle ryżowe

    Alergeny: 7

    owoc sezonowy

     

Czwartek - 2020-07-16

 

Śniadanie

  • Zupa mleczna z makaronem i drożdżówka

    Dieta: Mleko roślinne i makaron bezglutenowy

    Alergeny: 1,7

     

Obiad  

  • Zupa jarzynowa zabielana śmietaną 12% - 250ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    alergeny: 7, 9,

    Gulasz wieprzowy 120g ( mięso wieprzowe, cebula, czosnek, sól, pieprz, marchewka, pietruszka, seler) kasza jęczmienna 150g i surówka buraczki 60g

    Dieta: j.w i kasza gryczana

    Wegetariańska:szaszłyki wielowarzywne

    alergeny:1, 3, 9

    Kompot z rabarbaru 200ml

     

Podwieczorek:

  • Kanapka z wędliną ( grahamka, masło, wędlina) warzywo sezonowe

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe

    alergeny: 1,7

    owoc sezonowy

     

     

Piątek - 2020-07-17

 

Śniadanie:  

  • Kajzerka z masłem i twarożkiem z brzoskwinią

    Dieta: pieczywo bezglutenowe

    alergeny: 1, 7

     

Obiad:

  • Barszcz czerwony zabielany śmietaną 12%- 250ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    Paluszki rybne 60g , ziemniaki 150g i surówka z kiszonej kapusty 60g

    Dieta: filet z ryby

    Wegetariańska:j.w.

    alergeny: 1, 3,7,

    Woda z cytryną 200ml

     

Podwieczorek:

  • Gofry z cukrem pudrem

    Dieta: ciasto bezglutenowe

    alergeny: 1,3,6,7,

    owoc sezonowy

     

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-07-18

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts