Poniedziałek - 2022-11-28

Śniadanie:

Kanapka z wędliną ( polędwica z indyka, chleb słonecznikowy, masło) warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe ,wędlina

Alergeny: 1,7

Obiad:

Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym zabielana śmietaną 12% -250ml

Dieta: Zupa bez śmietany

Alergeny: 7, 9

Potrawka z kurczaka 80g(filet, marchew, pietruszka, seler, cebula, sól, pieprz) ryż 120g

Dieta BML/ BGL: j. w

Wegetariańska: Potrawka warzywna

Alergeny: 9

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Budyń śmietankowy z bułeczką maślaną

Dieta: Mus owocowy

Alergeny:1,7

Owoc sezonowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wtorek - 2022-11-29

Śniadanie: 

Płatki miodowe na mleku

Dieta: Mleko roślinne , płatki bezglutenowe

Alergeny: 1,3 7,

Obiad:

Zupa krupnik z kaszy jaglanej na wywarze drobiowym - 250ml

Dieta: j. w

Alergeny: 9,

Kotlet schabowy 70g( schab, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, ) ziemniaki 120,surówka colesław 60g

Dieta: Bitki bezglutenowe w sosie dyniowym

Wegetariańska: Kotlet z kalafiora

Alergeny: 1, 3,

Kompot wiśniowy 200ml 

Podwieczorek:

Paluch szpinakowy z twarożkiem pomidorowym

Alergeny: 1,7

Dieta: Pieczywo bezglutenowe i wędlina

Owoc sezonowy

 

 

Środa - 2022-11-30

Śniadanie:

Jajko na twardo z jogurtem greckim(,chleb pszenny ,masło )warzywem sezonowym

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Alergeny;1,7

Obiad:

Zupa ogórkowa zabielana śmietaną12% -250 ml

Dieta: Zupa bez śmietany

Alergeny: 1, 9,

Stek wieprzowy w sosie pieczeniowym 70g(mięso wieprzowe, cebula, czosnek, bułka tarta, jajko, pieprz, sól) kasza perłowa 120g surówka z marchewki pora i jabłka 60g

Dieta BML/BGL: Kasza jaglana

Wegetariańska: Kotlet z ciecierzycy

Alergeny:1,3

Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

Bułka kukurydziana z pasztecikiem pieczarkowym(łopatka wieprzowa, cebula, pieczarka)

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Alergeny: 1,

Owoc sezonowy

 

 

 

Czwartek - 2022-12-01

Śniadanie:

Owsianka na mleku z brzoskwinią

Dieta: Płatki jaglane na mleku roślinnym

Alergeny: 1, 7

Obiad:

Zupa rosół z drobnym makaronem - 250ml 

Dieta: Makaron bezglutenowy

Alergeny: 1, 9,

Kotlet drobiowy z serem i porem 70g(mięso drobiowe, por, ser żółty, jajko, bułka tarta, sól, pieprz) kasza bulgur 120g surówka z buraczków 60g

Dieta: Ryż 

Wegetariańska: Kotlet jarski z serem

Alergeny: 1,3,

Kompot porzeczkowy 200ml

Podwieczorek:

Chałka z dżemem

Dieta: Pieczywo bezglutenowe dżem bezcukrowy

Alergeny: 1,

Owoc sezonowy

 

       

     

Piątek - 2022-12-02

Śniadanie:

Bułka kajzerka z pastą z makreli własnej produkcji warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Alergeny:1,14

Obiad:

Zupa barszcz ukraiński zabielany śmietaną 12% ¬- 250ml

Dieta: zupa bez śmietany

Alergeny:7,9

Babka ziemniaczana 150g surówka z kiszonej kapusty

Dieta: Babka ziemniaczana bez jajka

Żłobki: Marchewka z groszkiem

Wegetariańska: j. w

Alergeny: 1,3

Kompot z czerwonej porzeczki 200ml

Podwieczorek:

Gofry z cukrem pudrem

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Alergeny:1,3,7

Owoc sezonowy

 

 

 

 

 

Poniedziałek - 2022-12-05

Śniadanie:

Kanapka z wędliną (chleb razowy, masło), warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Alergeny: 1,

Obiad:

Zupa jarzynowa zabielana śmietaną 12% - 250ml

Dieta: zupa bez śmietany

Alergeny: 7, 9, Pierogi z mięsem polane okrasą z cebuli 120g ogórek kiszony 60g

Dieta BML/ BGL: Pierogi bezglutenowe

Wegetariańska: Pierogi ze szpinakiem

Alergeny: 1,

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Serek waniliowy z flipsem

Dieta: Mus owocowy z flipsem

Alergeny: 1,6,7

Owoc sezonowy

 

 

 

 

 

Wtorek - 2022-12-06

Śniadanie:

Kasza manna z syropem malinowym

Dieta: Kaszka kukurydziana na mleku roślinnym

Alergeny: 1,7

Obiad:

Zupa grochowa z kiełbaską -250ml

Dieta: j. w

Żłobki: Krem z groszku zielonego

Alergeny:7, 9,

Kotlet po królewsku 70g (filet, mąka, jajko, ser gouda, sól, pieprz) ziemniaki120g surówka z kapusty białej i koperku 60g

Dieta BML/BGL: Kotlet bezglutenowy

Wegetariańska: Kotlet jajeczny

Alergeny:1,3,7

Kompot śliwkowy 200ml

Podwieczorek:

Bułeczka słodka z serem

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Alergeny: 1,7

Owoc sezonowy

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Środa - 2022-12-07

Śniadanie:

Parówka z ketchupem, pieczywo pszenne i warzywo sezonowe

Żłobki: Jajecznica na masełku

Dieta: pieczywo bezglutenowe,

Alergeny: 1,

Obiad:

Zupa minestrone na wywarze drobiowym zabielana śmietaną 12% - 250 ml

Dieta: Zupa bez śmietany

Alergeny:1,7,9

Pulpet wieprzowy w sosie pomidorowym 70g (mielone wieprzowe, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, jajko, bułka tarta, sól, pieprz) ryż 120g, surówka z buraczków 60g

Dieta BML/BGL: Kotlet bezglutenowy

Wegetariańska: Warzywa grillowane z tofu

Alergeny:1,7,9

Kompot śliwkowy 200ml

Podwieczorek:

Bułka żytnia i twarożkiem ze szczypiorkiem, warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędliną

Alergeny:1,7

Owoc sezonowy

 

 

 

Czwartek - 2022-12-08

Śniadanie:

Płatki kukurydziane z mlekiem

Dieta: Mleko roślinne z płatkami bezglutenowymi

Alergeny: 1, 7

Obiad:

Zupa jarzynowa zabielana śmietaną 12% – 250ml

Dieta: j.w

Alergeny:7,9

Klops drobiowy 70g (mięso drobiowe, marchew, pietruszka, seler, cebula, bułka tarta, jajko, sól, pieprz) Kasza jęczmienna 120g Surówka z kapusty pekińskiej i szczypiorku 60g

Dieta BML/BGL: Klops bezglutenowy

Wegetariańska: Klops warzywny

Alergeny: 1,3,9

Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

Bułeczka kukurydziana i pasta z kurczaka pieczonego , warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe,

Alergeny: 1,

Owoc sezonowy

 

Piątek - 2022-12-09

Śniadanie:

Bułka wrocławska z pastą jajeczną, warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Alergeny: 1,3

Obiad:

Zupa krem z marchwi zabielana śmietaną 12% - 250ml

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny: 7, 9

Paluszki rybne 70g (filet z mintaja), ziemniaki 120g, surówka z kiszonej kapusty 60g

Dieta: Pulpeciki rybne z mintaja

Żłobki: Kalafior duszony

Wegetariańska: j. w.

Alergeny: 1,14

Kompot truskawkowy 200ml

Podwieczorek:

Bułeczka cynamonka

Dieta: Ciastka bezglutenowe

Alergeny: 1, 3,

Owoc sezonowy

 

 

 

 

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts