Poniedziałek - 2020-03-02

Śniadanie: 

  • Chleb słonecznikowy (1), polędwica sopocka, masło, warzywo

    Dieta bml/bgl: pieczywo bgl

Obiad:

  • Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną, ( 7,9 )

    Mięso mielone wieprzowe z sosem bolońskim, makaron razowy penne(1

    Kompot z czarnej porzeczki

    Dieta bml/bgl: zupa bez zabielania/makaron bgl,

    Dieta wege: leczo warzywne z makaronem

Podwieczorek:

  • Kajzerka, dżem owocowy, kawa zbożowa z mlekiem ( 1,7 )

    Dieta bml/bgl: mleko roślinne/pieczywo bgl,

    Owoc

     

Wtorek - 2020-03-03

Śniadanie:  

  • Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka maślana ( 1,7 ),

    Dieta bml/bgl: mleko roślinne/pieczywo bg 

Obiad

  • Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami pelatti ( 9 ),

    Kotlet drobiowy z serem w sosie warzywno-koperkowym ( 1,3,7 ), ryż, surówka marchewka z jabłkiem i porem

    Kompot owocowy

    Dieta bml/bgl: pulpet drobiowy z marchewką

    Dieta wege: kotlet warzywny

Podwieczorek

  • Chleb wiejski razowy, masło, pasztet domowy ( 1,3 ),

    Dieta bgl: pieczywo bgl

    Owoc,

Środa - 2020-03-04

Śniadanie: 

  • Bułka z kiełkami i żółtym serem, masło, warzywo

    Dieta bml/bgl: wędlina/pieczywo bgl

Obiad: 

  • Zupa szczawiowa z jajkiem zabielana śmietaną,

    Pieczona kiełbaska, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej,

    Kompot jabłkowy

    Dieta bml/bgl: zupa bez zabielania,

    Dieta wege: grillowane warzywa

Podwieczorek 

  • Twarożek z brzoskwinią i makaronem pszennym

    Dieta bml/bgl: mus brzoskwiniowy/makaron bgl, 

    Owoc

     

Czwartek - 2020-03-05

Śniadanie: 

  • Owsianka z rodzynkami, chałka ( 1,7 ),

    Dieta bml/bgl: mleko roślinne/płatki jaglane

Obiad: 

  • Barszcz czerwony zabielany śmietaną ( 7,9),

    Gołąbek białoruski w sosie pomidorowym z kaszą pęczak ( 1,3 ) surówka colesław,

    Kompot owocowy

    Dieta bml/bgl: zupa bez zabielania/kasza gryczana

    Dieta wege: gołąbki z ryżem i warzywami

Podwieczorek 

  • Racuchy nadziane jabłkami z jogurtem naturalnym ( 1,7 )

    Dieta bml/bgl: cukier puder/ racuchy bgl

    Owoc 

     

Piątek - 2020-03-06

Śniadanie: 

  • Owsianka z rodzynkami, chałka ( 1,7 ),

    Dieta bml/bgl: mleko roślinne/płatki jaglane

Obiad:

  • Zupa pomidorowa z ryżem zabielana śmietaną ( 7,9 ),

    Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym ( 3 )ogórek

    konserwowy

    Kompot z czarnej porzeczki

    Dieta bml/bgl: zupa bez śmietany

Podwieczorek

  • Grahamka z pastą rybną, masło,( 1,4 ) warzywo,

    Dieta bgl: pieczywo bgl, 

    Owoc

     

Poniedziałek - 2020-03-09

 

Śniadanie

  • Chleb słonecznikowy, ser żółty (1,7 ), masło, warzywo,

    Dieta bml/bgl: wędlina/pieczywo bgl

Obiad 

  • Zupa kapuśniak ( 9 ),

    Pieczeń rzymska wieprzowo-drobiowa w sosie własnym z kaszą jęczmienną ( 1,3 ) surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem,

    Kompot owocowy,

    Dieta bgl: kasza gryczana

    Dieta wege: pieczeń warzywna

Podwieczorek:

  • Budyń owocowy domowy, cynamonka ( 1,7 ),

    Owoc

    Dieta bml/bgl: mleko roślinne/bułeczka bgl,

Wtorek - 2020-03-10

 

Śniadanie 

  • Parówka z ketchupem, chleb żytni drwala ( 1 ) , masło,

    Dieta bgl: pieczywo bgl 

Obiad

  • Tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną (1,9 ),

    Kolorowy kociołek z indyka, makaron mini penne ( 1,9 ),

    Kompot z czarnej porzeczki

    Dieta bgl: krupnik z kaszą jaglaną, makaron bgl

    Dieta wege: leczo warzywne z makaronem

 Podwieczorek

  • Kajzerka, twarożek z koperkiem ( 1,7 ), warzywo,

    Owoc

    Dieta bml/bgl: humus z koperkiem/pieczywo bgl

Środa - 2020-03-11

Śniadanie 

  • Bułka żytnia (1), wędlina drobiowa, masło, warzywo

    Dieta bgl: pieczywo bgl

Obiad 

  • Barszcz ukraiński zabielany śmietaną (7,9 ),

    Kotlet po królewsku z ziemniakami (1,7 ), surówka biała rzepa z marchewką,

    Kompot owocowy,

    Dieta bml: zupa bez zabielania,

    Dieta wege: kotleciki z kaszy jaglanej z pomidorami,

Podwieczorek:

  • Jogurt owocowy, chrupki kukurydziane (7 ),

    Owoc

    Dieta bml: mus owocowy

Czwartek - 2020-03-12

 

Śniadanie

  • Kasza manna na mleku z syropem malinowym, bułeczka maślana (1,7)

    Dieta bml/bgl: mleko roślinne/kasza kukurydziana

Obiad  

  • Rosół z makaronem (1,9),

    Pulpeciki wieprzowe w sosie z cukinii (1,3,9), ryż, surówka z kapusty pekińskiej

    Kompot owocowy

    Dieta bgl: makaron bgl

    Dieta wege: zupa kalafiorowa, pulpety warzywne

Podwieczorek:

  • Chleb wiejski, ser żółty (1,7), masło, warzywo,

    Owoc

    Dieta bml/bgl: wędlina/pieczywo bgl 

Piątek - 2020-03-13

 

Śniadanie:  

  • Grahamka (1), pasta z czerwonej fasoli z kiełkami

    Dieta bgl: pieczywo bgl

Obiad:

  • Zupa jarzynowa zabielana śmietaną (7,9),

    Paluszki rybne (1,4) , ziemniaki, surówka szwedzka,

    Kompot jabłkowy

    Dieta bml/bgl: zupa bez zabielania/kotlety rybne

Podwieczorek:

  • Serniczki ze śmietaną na słodko (1,3,7),

    Owoc

    Dieta bml/bgl: naleśniki z powidłami

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-03-21

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts