ŚNIADANIE:
Chleb pszenno-żytni 90 g
D: chleb bgl
Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól
Masło Rama 10 g
Ogórek 5 g
Szynka z indyka 30 g
Jabłko 80 g
OBIAD:
Krupnik z kaszą pęczak 250 ml
D: kasza jaglana
Składniki: 180 ml woda, 70 g ziemniaki, 20 g marchew, 12g kasza jęczmienna, pęczak, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g
seler korzeniowy, 10 g por, 2 g koperek, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Spaghetti z mięsem wieprzowym w sosie warzywno- pomidorowym 300 g
D: makaron bgl z sosem dyniowo-kalafiorowym z mięsem
Składniki: 60 g makaron pszenny bezjajeczny (mąka z
pszenicy zwyczajnej), 43 g wieprzowina łopatka, 21 g
marchew, 13 g pietruszka, korzeń, 9 g seler korzeniowy, 9 g cebula, 9 g koncentrat pomidorowy, 30%, 9 g ser gouda
tłusty (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik: annato), 4 g olej rzepakowy
Woda 250 m
PODWIECZOREK:
Jogurt owocowy 100 g
D: mus owocowy lub brzoskwiniowy
Składniki: 50 g jogurt naturalny, 2% tłuszczu (mleko
pasteryzowane, żywe kultury bakterii), 20 ml mleko
krowie 1,5 % bez laktozy, 15 g brzoskwinia, 15 g maliny, mrożone, 2 g cukier
Wafle ryżowe ze słonecznikiem (p. bezglutenowy) 20 g
Jabłko 100 g
Energia: 982 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
37.9 g 20.7 g 152.9 g
ŚNIADANIE:
Kakao z mlekiem 200 ml
D: kakao z mlekiem owsianym
Składniki: 150 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 50 ml woda, 7 g cukier, 3 g kakao 16%, proszek
Pięcioraczek 60 g
Składniki: 0 g mąka pszenna, typ 450, 0 g jaja kurze całe,
0 g cukier, 0 ml woda, 0 g margaryna twarda, 80% tłuszczu, z witaminami a i d
Gruszka 50 g
OBIAD:
Zupa kalafiorowo- brokułowa z ziemniakami 300 ml
Składniki: 200 ml woda, 84 g ziemniaki, 21 g kalafior,
mrożony, 21 g brokuły, mrożone, 15 g marchew, 12 g
śmietana 18% (z mleka), 5 g pietruszka, korzeń, 5 g seler
korzeniowy, 4 g por, 4 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Pieczony kotlet mielony z piersi indyka 80 g
D: kotlet bez jajka z mąką bgl
Składniki: 65 g mięso z piersi indyka, bez skóry, 8 g olej
rzepakowy, 6 g jaja kurze całe, 6 g bułka tarta (mąka
pszenna, sól, drożdże), 4 g cebula, 4 g bułki pszenne
zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier)
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 110 g
Składniki: 110 g kapusta pekińska, 25 g jabłko, 11 g
marchew, 4 g cytryna, 3 g majonez (olej rzepakowy
rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,
przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 1 g cukier, 0g sól biała, 0 g pieprz
Ryż biały, gotowany 120 g
Kompot owocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa, mrożona
PODWIECZOREK
Twarożek straciatella 45 g
D: dżem pożeczkowy
Składniki: 30 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 15 g
jogurt grecki (mleko, żywe kultury barterii), 1 g czekolada
gorzka (soja, mleko), 1 g cukier z prawdziwą wanilią
(cukier puder, wanilia w proszku (2,5 %), ekstrakt z wanilii (2%).)
Bułki kajzerki 60 g
D: bułka bgl
Składniki: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, sól, cukier.
Gruszka 50 g
Energia: 909 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
39.6 g 25.2 g 125.2 g
ŚNIADANIE:
Pasta z ciecierzycy i pieczonego buraka 20 g
Składniki: 15 g ciecierzyca konserwowa, 6 g burak, 1 g
czosnek, 1 g sok ze świeżej cytryny, 0 g sól biała, 0 g pieprz
Bułki pszenne grahamki 60 g
Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier
Ogórek kiszony 10 g
Banan 100 g
OBIAD:
Zupa minestrone 250 ml
Składniki: 129 ml woda, 29 g makaron bezjajeczny z
semoliny (semolina z pszenicy twardej), 11 g marchew,
11 g fasolka szparagowa, mrożona, 7 g koncentrat
pomidorowy, 30%, 7 g pomidory w puszce krojone, 7 g
śmietana 12% (z mleka), 1 g sól biała, 1 g lubczyk suszony, 0 g pieprz
Mięso z uda w panierce 70 ml
Składniki: 70 g udo z kurczaka, 6 g bułka tarta (mąka
pszenna, sól, drożdże), 5 g mąka pszenna, typ 450, 0 g sól biała
Kasza bulgur, gotowana (pszenica) 120 g
Surówka z białej kapusty Colesław 60 g
D: warzywa na parze
Składniki: 51 g kapusta biała, 11 g marchew, 4 g majonez
(olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet,
gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 2 g koperek
Kompot wieloowocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 160 ml woda, 35 g jabłko, 10 g śliwki bez pestek,
mrożone, 5 g truskawki, mrożone, 5 g wiśnie bez pestek, mrożone
PODWIECZOREK:
Banan 50 g
Makaron bezjajeczny z semoliny 80 g
Składniki: semolina z pszenicy twardej
Mus owocowy 10 g
Składniki: banan, jabłko, witamina c
Jogurt grecki 10 g
Składniki: mleko, żywe kultury barterii
Energia: 1019 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
35.9 g 13.8 g 182.1 g
ŚNIADANIE:
Jabłko 100 g
Płatki kukurydziane na mleku 250g
D: mleko owsiane
Składniki: 225 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 25 g płatki
kukurydziane
OBIAD:
Rosół drobiowy z makaronem 250 g
D: wywar warzywny z makaronem bgl
Składniki: 180 ml woda, 30 g marchew, 15 g pietruszka,
korzeń, 15 g seler korzeniowy, 15 g por, 15 g makaron
pszenny bezjajeczny (mąka z pszenicy zwyczajnej), 12 g
mięso ze skrzydeł indyka, bez skóry, 10 g mięso z ud
kurczaka, bez skóry, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Kotlet schabowy 70 g
D: kotlet w panierce z mąki kukurydzianej
Składniki: 61 g wieprzowina schab surowy bez kości, 7 g
bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 7 g olej
rzepakowy, 5 g jaja kurze całe
Ziemniaki gotowane 120 g
Składniki: 300 g ziemniaki, 0 g sól biała
Surówka z buraczków z cebulką 65 g
Składniki: 65 g burak, 20 g cebula, 6 g cytryna, 4 g olej rzepakowy
Kompot owocowy 200 ml
Składniki: 167 ml woda, 50 g mieszanka owocowa,
mrożona, 4 g cukier
PODWIECZOREK:
Dżem wiśniowy, niskosłodzony 30 g
Składniki: wiśnia, cukier, woda, substancja żelująca:
pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Bułka wrocławska (pszenica) 60 g
D: bułka bgl
Jabłko 50 g
Energia: 1063 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
43.3 g 23.9 g 156.1 g
Śniadanie:
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 30 g
D: kanapka bgl z wędliną
Składniki: 30 g jaja kurze całe, 8 g majonez (olej
rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca,
cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 3 g szczypiorek
Bułki pszenne grahamki 60 g
Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda,
drożdże, sól, cukier
Banan 30 g
Obiad:
Barszcz wigilijny 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 100 g burak, 40 g marchew, 40 g
pietruszka, korzeń, 40 g seler korzeniowy, 20 g por, 5 g
cytryna, 2 ml sok buraczany "barszczyk czerwony" (soki z
soków zagęszczonych: z buraków (60 %), jabłkowy (22 %)
sok warzywny (3,8 %) z: marchwi, selera, pietruszki,
cebuli, sól, wyciąg z przypraw (pieprz czarny, ziele
angielskie, liść laurowy)), 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść
laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g majeranek, 0 g uszka z
kapustą i grzybami (kapusta kiszona, mąka pszenna,
woda, cebula, pieczarki, olej rzepakowy, pieprz)
Pierogi z serem i jogurtem naturalnym 190 g
D: pierogi z truskawkami / pierogi bgl
Składniki: 150 g pierogi z serem (mąka pszenna, twaróg,
woda, jaja, cukier, olej rzepakowy, sól,), 30 g jogurt
naturalny, 2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe
kultury bakterii), 5 g cukier
Kompot wieloowocowy 200 ml
Składniki: 150 ml woda, 44 g jabłko, 11 g śliwki bez pestek,
mrożone, 8 g truskawki, mrożone, 8 g wiśnie bez pestek,
mrożone, 5 g cukier
Podwieczorek:
Piernik z bakaliami (pszenica, mleko) 60 g
Gruszka 50 g
Energia: 973 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
33.4 g 21.4 g 156 g
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Skorupiaki i produkty pochodne;
Jaja i produkty pochodne;
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Seler i produkty pochodne;
Gorczyca i produkty pochodne;
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
Łubin i produkty pochodne;
Mięczaki i produkty pochodne.
Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Informujemy:
- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,
- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)
- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)
- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek
ŚNIADANIE:
Jabłko 100 g
Płatki kukurydziane na mleku 250g
D: mleko owsiane
Składniki: 225 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 25 g płatki
kukurydziane
OBIAD:
Rosół drobiowy z makaronem 250 g
D: wywar warzywny z makaronem bgl
Składniki: 180 ml woda, 30 g marchew, 15 g pietruszka,
korzeń, 15 g seler korzeniowy, 15 g por, 15 g makaron
pszenny bezjajeczny (mąka z pszenicy zwyczajnej), 12 g
mięso ze skrzydeł indyka, bez skóry, 10 g mięso z ud
kurczaka, bez skóry, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Kotlet schabowy 70 g
D: kotlet w panierce z mąki kukurydzianej
Składniki: 61 g wieprzowina schab surowy bez kości, 7 g
bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 7 g olej
rzepakowy, 5 g jaja kurze całe
Ziemniaki gotowane 120 g
Składniki: 300 g ziemniaki, 0 g sól biała
Surówka z buraczków z cebulką 65 g
Składniki: 65 g burak, 20 g cebula, 6 g cytryna, 4 g olej rzepakowy
Kompot owocowy 200 ml
Składniki: 167 ml woda, 50 g mieszanka owocowa,
mrożona, 4 g cukier
PODWIECZOREK:
Dżem wiśniowy, niskosłodzony 30 g
Składniki: wiśnia, cukier, woda, substancja żelująca:
pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Bułka wrocławska (pszenica) 60 g
D: bułka bgl
Jabłko 50 g
Energia: 1063 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
43.3 g 23.9 g 156.1 g
