Poniedziałek - 2024-04-15

ŚNIADANIE:

Kanapka z chlebem krakowskim i wędliną wieprzową, warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy

 OBIAD:

Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym zabielana śmietaną

Dieta: Zupa bez śmietany

Gulasz po węgiersku

Makaron kolorowy

Dieta: Makaron bezglutenowe 

Ogórek kiszony w słupkach

Woda z cytryną

 PODWIECZOREK:

Serek waniliowy z chrupkami kukurydzianymi

Dieta: Mus owocowy z chrupkami kukurydzianymi

Owoc sezonowy

Wtorek - 2024-04-23

ŚNIADANIE:

Płatki kukurydziane z mlekiem

Dieta: Płatki kukurydziane bezglutenowe na mleku owsianym

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa fasolowa na wywarze drobiowym

Dieta: Zupa bez selera

Żłobek: Zupa brokułowa

Schab duszony w sosie pieczeniowym

Dieta: Schab w mące kukurydzianej

Ziemniaki

Surówka z kapusty białej i koperku na majonezie

Żłobki: Mini marchewka na parzze

Kompot z czerwonej porzeczki

 PODWIECZOREK:

Bułka pszenna z twarożkiem szczypiorkowym

Dieta: Bułeczka bezglutenowa z wędliną

Owoc sezonowy

Środa - 2024-04-24

ŚNIADANIE:

Bułka żytnia z pastą z kurczaka,

warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe z pastą

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa porowa na wywarze warzywnym

Dieta: Makaron bezglutenowy

Pulpet wieprzowy

Sos paprykowo-ziołowy

Kasza jęczmienna perłowa

Dieta: Pulpet bez jajka, kasza gryczana

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką kolorową na oleju

Woda z cytryną

PODWIECZOREK:

Serniczki z polewą śmietanową

Dieta: Naleśnik bezglutenowy z dżemem bezcukrowym

Owoc sezonowy

Czwartek - 2024-04-25

ŚNIADANIE:

Kasza manna na mleku z syropem malinowym i bułeczką maślaną

Dieta: Kasza kukurydziana na mleku owsianym z syropem malinowym,

bułeczka bezglutenowa

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa barszcz biały na wywarze warzywnym zabielana śmietaną

Dieta: Zupa kalafiorowa

Filet pieczony w ziołach z pomidorkami suszonymi

Sos dyniowy

Kasza Kus Kus perłowy

Dieta: Ryż paraboliczny

Surówka z marchewki i ananasem z jogurtem naturalnym i majonezem 

Kompot porzeczkowy

PODWIECZOREK:

Chleb razowowy z żółtym serem, warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędliną

Owoc sezonowy

Piątek - 2024-04-26

ŚNIADANIE:

Bułeczka poznańska z pastą jajeczną, rzodkiewką i koperkiem, warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe z pastą

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa krem z buraka z pestkami słonecznika

Ryba ze szpinakiem

Dieta: Kotleciki rybne bez jajka

Ziemniaki

Surówka z kapusty kiszonej

Żłobki: Kalafior duszony

Woda z cytryną

PODWIECZOREK:

Cynamonki

Kakao

Dieta: Ciasto bezglutenowe

Owoc sezonowy

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts