Poniedziałek - 2020-09-14

Śniadanie: 

  • Kanapka z wędliną drobiową( chleb słonecznikowy, masło i wędlina drobiowa) warzywo sezonowe

    Dieta: pieczywo bezglutenowe i wędlina

    alergeny: 1,7

Obiad:

  • Barszcz ukraiński zabielany śmietaną 12% -250ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    Alergeny: 7, 9

    Spaghetti bolognese 120g ( mięso wieprzowe, kukurydza, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, pomidory pelati) makaron pszenny 150g

    Dieta BML/ BGL: makaron bezglutenowy

    Wegetariańska: Spaghetti warzywne

    alergeny: 1,

    Woda z cytryną 200ml

     

Podwieczorek:

  •  Jogurt owocowy z flipsami

    Dieta: mus owocowy

    Alergeny: 7

     

Wtorek - 2020-09-15

Śniadanie:  

  • Płatki jaglane na mleku z suszoną żurawiną i pieczywo chrupkie

    Dieta: Mleko roślinne, płatki jaglane, wafle ryżowe

    Alergeny: 1,6, 7

     

Obiad

  •  Zupa pomidorowa z ryżem zabielana śmietaną 12% - 250 ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    alergeny: 7, 9,

    Kotlet po królewsku 60g (filet z kurczaka, mąka, jajko, ser żółty, majonez, sól, pieprz) ziemniaki 150g i surówka z marchewki 60g ( marchew, jabłko, por, sól, pieprz, majonez)

    Dieta BML/BGL: pieczony filet z kurczaka

    Wegetariańska: kotlety warzywne

    alergeny: 1, 3,

    Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek

  • Kanapka z pasztetem własnej produkcji (bułeczka pszenna masło, mięso wieprzowe, sól, pieprz, jajko, gałka muszkatołowa) i warzywo sezonowe

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe

    Alergeny: 1, 3,

    Owoc sezonowy

     

Środa - 2020-09-16

Śniadanie: 

  •  Kanapka z żółtym serem i warzywo sezonowe ( ser żółty, bułeczka amarantusek, masło)

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe i pasta jajeczna

    alergeny: 1, 7,

     

Obiad: 

  •  Zupa porowo-ziemniaczana zabielana śmietaną 12% - 250ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    alergeny: 7, 9,

    Kolorowy kociołek 120g( indyk, cukinia, papryka, seler, kukurydza, marchewka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie), ryż 150g

    Dieta BML/BGL: j.w

    Wegetariańska:potrawka warzywna

    alergeny:

    Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek 

  • Placki z bananem i cukrem pudrem

    Dieta: placki bezglutenowe z cukrem pudrem

    Alergeny: 1, 3, 6, 7

    Owoc sezonowy

     

     

     

Czwartek - 2020-09-17

Śniadanie: 

  • Kasza manna na mleku z syropem z biszkoptami                                           

    Dieta: Kaszka kukurydziana na mleku roślinnym i ciastka bezglutenowe

    alergeny: 1,6,7

     

Obiad: 

  • Rosół z makaronem - 250ml

    Dieta: makaron bezglutenowy

    alergeny: 1,  9,

    Gołąbek białoruski w sosie pomidorowym 60g ( mięso wieprzowe, kapusta biała, ryż, sól, pieprz) ziemniaki 150g i mizeria 60g

    Dieta BML/BGL: j.w.

    Wegetariańska: Gołąbek warzywny

    alergeny:1,

    Kompot 200mlKompot owocowy 200ml

     

     

Podwieczorek  

  •  

    Kanapka z wędliną ( grahamka, masło, wędlina) warzywo sezonowe

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe

    alergeny: 1,7

    owoc sezonowy

     

     

Piątek - 2020-09-18

Śniadanie: 

  •  Bułeczka z pastą z makreli ( bułka grahamka, makrela, seler, ketchup, cebula) i warzywo sezonowe

    Dieta: pieczywo bezglutenowe

    alergeny: 1, 4,

     

Obiad:

  • Zupa z kalafiorowa zabielana śmietaną 12% -250 ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    alergeny: 7,9,

    Pierogi z serem i jogurtem naturalnym

    Dieta: pierogi z owocami

    Wegetariańska: j.w.

    alergeny: 1, 3, 4,

    Woda z cytryną 200 ml

     

     

Podwieczorek

  • Gofry z bitą śmietaną

    Dieta: ciasto bezglutenowe z dżemem

    alergeny: 1,3,6,7,

    owoc sezonowy

     

     

Poniedziałek - 2020-09-21

 

Śniadanie

  • Kanapka z żółtym serem i warzywo sezonowe ( ser żółty, bułka amarantusek, masło)

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe i wędlina

    alergeny: 1, 7,

     

     

Obiad 

  • Zupa z brokuła zabielana śmietaną 12%- 250ml

    Dieta: bez śmietany

    alergeny:  9,

    Filet z kurczaka z warzywami w sosie śmietanowym 120g ( cukinia, papryka, brokuł, kalafior, papryka świeża, czosnek, sól, pieprz) ryż 150 g

    Dieta BML/BGL: w sosie warzywnym

    Wegetariańska:Warzywa grillowane z sosem

    alergeny: 9

    Woda z cytryną 200ml 

Podwieczorek:

  • Słodka bułeczka z kakao

    Dieta: Bułeczka bezglutenowa i kakao na mleku roślinnym

    Alergeny: 1,7,

    Owoc sezonowy

     

     

Wtorek - 2020-09-22

 

Śniadanie 

  •  Płatki kukurydziane z mlekiem i drożdżówka

    Dieta: mleko roślinne i pieczywo bezglutenowe

    Alergeny: 1,6, 7,

Obiad

  •  Zupa brokułowa zabielana śmietaną 12%- 250ml

    Dieta: bez śmietany

    Alergeny: 7,9

    Kotlet mielony 60g( mięso wieprzowe, bułka tarta, jajko, cebula, sól, pieprz) ziemniaki 150g i surówka colesław 60g

    Dieta: kotlet z bułką tartą bezglutenową

    Wegetariańska: Grillowane warzywa

    Alergeny: 1,3,

    Kompot owocowy 200ml

 Podwieczorek

  • Kanapka z hummusem i warzywo sezonowe ( bułeczka pszenna, masło, hummus)

    Dieta:pieczywo bezglutenowe

    Alergeny: 1,

    Owoc sezonowy

     

Środa - 2020-09-23

Śniadanie 

  •  Serek śmietankowy z ziołami  i żytnią bułeczką ( masło, ser twarogowy, koperek, sól, pieprz), warzywo sezonowe

    Dieta: pieczywo bezglutenowe, pasta jajeczna

    alergeny: 1, 3, 7

Obiad 

  • Zupa grochowa – 250ml

    Dieta: j.w

    Alergeny: 9

    Nuggets 60g (bułka tarta, mąka, jajko, sól, pieprz) ziemniaki 120g i surówka z colesław 60g

    Dieta BML/BGL: z bułką tartą bezglutenową

    Wegetariańska: kotlety warzywne

    alergeny: 1, 3,

    Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

  • Jogurt naturalny i chrupkie pieczywo

    Dieta: pieczywo bezglutenowe i mus owocowy

    Alergeny: 1, 7,

    Owoc sezonowy

Czwartek - 2020-09-24

 

Śniadanie

  • Jajko na twardo z jogurtem greckim i szczypiorkiem,  chleb słonecznikowy 

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe i jajecznica

    Alergeny:1, 3,

     

Obiad  

  • Barszcz czerwony zabielany śmietaną 12%- 250ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    Alergeny: 9

    Pieczeń rzymska w sosie własnym 60g( mięso wieprzowe, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, marchew, seler, pietruszka) kasza bulgur i surówka z marchewki  60g ( marchewka, jabłko, chrzan, sól, majonez)

    Dieta: pulpety bez bułki tartej i kasza jaglana

    Wegetariańska: Pieczeń warzywna

    Alergeny: 1, 3, 9,

    Kompot owocowy 200ml

     

     

Podwieczorek:

  • Kanapka z wędliną ( grahamka, masło, wędlina) warzywo sezonowe

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe

    alergeny: 1,7

    owoc sezonowy

     

     

Piątek - 2020-09-25

 

Śniadanie:  

  • Pampuch ze słodką śmietaną

    Dieta: Placki drożdżowe bezglutenowe

    Alergeny: 1,3, 7

     

     

Obiad:

  • Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami - 250ml

    Dieta: j.w

    alergeny: 7, 9,

    Paluszki rybne 60 g , ziemniaki 150g i surówka z kiszonej kapusty 60g

    Dieta BML/BGL: Filet rybny w panierce bezglutenowej

    Wegetariańska: j.w.

    Alergeny: 1, 4,

    Woda z cytryną  200ml

     

     

     

Podwieczorek:

  • Ciasto domowe ( sernik)

    Dieta: Ciasto domowe bezglutenowe

    alergeny: 1,3,6,7,

    owoc sezonowy

     

     

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts