Poniedziałek - 2022-01-24

Śniadanie:

Kanapka z wędliną drobiową ( chleb słonecznikowy, masło ) warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe ,wędlina

alergeny: 1,7

Obiad:

Zupa krupnik z kaszą jaglaną na wywarze warzywnym -250ml

Dieta: j.w

Alergeny: 9

Kartacze z mięsem 120g z ogórkiem kiszonym

Dieta BML/ BGL: kopytka ze szpinakiem

Wegetariańska: j.w

alergeny: 1, 

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Bułeczka z jagodami

Dieta: Pieczywo bezglutenowe z dżemem bezcukrowym

Alergeny:1

Owoc sezonowy

 

 

Wtorek - 2022-01-25

Śniadanie:  

Płatki miodowe z mlekiem 

Dieta: mleko roślinne z płatkami kukurydzianymi

Alergeny: 1,6, 7,

Żłobki: Płatki kukurydziane

Obiad:

Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze drobiowym zabielana śmietaną 12% - 250ml 

Dieta: Zupa bez śmietany

alergeny: 7, 9,

Burger z indyka 70g(udziec z indyka, marchew, cebula, pietruszka, seler, jajko, sól, pieprz) kasza jęczmienna 120g i surówka z kapusty pekińskiej ze koperkiem 60g

Dieta: Burger bez jajka, bezglutenowy

Wegetariańska: Warzywa grillowane

Alergeny: 1, 3, 9,

Kompot wiśniowy 200ml

Podwieczorek:

Bułka żytnia z twarożkiem śmietankowym ze szczypiorkiem i rzodkiewką , warzywo sezonowe

alergeny: 1,7

Dieta: pieczywo bezglutenowe i wędlina

Owoc sezonowy

 

 

Środa - 2022-01-26

Śniadanie: 

Parówka z ketchupem, chleb pszenny warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe

alergeny:1

Żłobki: Jajecznica na masełku śmietankowym

Alergeny:3

Obiad:

Zupa ogórkowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną 12% -250 ml

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny: 7, 9,

Filet smażony w jajku 60g(filet ,mąka ,jajko, sól, pieprz) ziemniaki 120g surówka colesław 60g

Dieta BML/BGL: Filet w panierce bezglutenowej 

Wegetariańska: Kalafior panierowany

alergeny: 1, 3, 

kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

Drożdżówka z dżemem

Dieta: pieczywo bezglutenowe z dżemem bezcukrowym

Alergeny: 1,3,

owoc sezonowy

 

 

 

 

Czwartek - 2022-01-27

Śniadanie:

Kajzerka z żółtym serem i warzywem sezonowym

Dieta: Kanapka z pastą z fasoli

alergeny: 1, 7

Obiad: 

Zupa rosół drobiowy z drobnym makaronem - 250ml 

Dieta: Makaron bezglutenowy

alergeny:1, 9,

Pulpet wieprzowy 70g(wieprzowina,marchew,seler,pietruszka,cebula,jajko,sól,pieprz)kasza bulgur 120g surówka z marchewki, pora i jabłka

Dieta: Pulpet bezglutenowy

Wegetariańska: Plaki ziemniaczane

alergeny: 1,

Kompot z czerwonej porzeczki 200ml

Podwieczorek:

Kisiel owocowy z flipsami

Dieta: j.w

Alergeny: 

Owoc sezonowy

 

Piątek - 2022-01-28

Śniadanie: 

Sandwich z pastą jajeczną i szczypiorkiem warzywo sezonowe        

Dieta: Pieczywo bezglutenowe  

Alergeny: 3

Żłobki: Placki naleśnikowe z dżemem bezcukrowym

Obiad:

Zupa barszcz czerwony zabielany śmietaną 250ml

Dieta: zupa bez śmietany

Alergeny:7,9

Filet z ryby z szpinakiem 60g ziemniaki 150g surówka szwedzka(ogórek kiszony ,papryka, cebula, marchew 60g

Dieta: Kotlecik rybno-warzywny

Wegetariańska: j.w.

Kompot z czarnej porzeczki-200ml

Podwieczorek:

Ciasto z malinami

Dieta: bułeczka bezglutenowa

Alergeny:1,3

Owoc sezonowy

 

 

  

 

Poniedziałek - 2022-01-31

Śniadanie:

Kanapka z serem ( chleb razowy, masło, ser gouda), warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Alergeny: 1,7 

Obiad:

Zupa z czerwonej soczewicy na wywarze warzywnym - 250ml

Dieta: j.w

alergeny: 9,                                                                                                                    Spaghetti bolognese 120g (wieprzowina, marchew, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz)makaron pszenny 120g

Dieta BML/ BGL: j.w.

Wegetariańska: Potrawka warzywna

alergeny: 1, 

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Jogurt owocowy z ciastkami

Dieta: Mus owocowy i ciastka bgl/bml

Alergeny: 1,6,7

 

 

 

 

Wtorek - 2022-02-01

Śniadanie:

Kasza manna z syropem malinowym bułeczka maślana

Dieta: Kaszka kukurydziana na mleku roślinnym 

alergeny: 1, 6,7

Obiad:

Zupa z kolorowej fasolki na wywarze drobiowym zabielana śmietaną - 250ml 

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny:7,9 

Kotlet schabowy70g (schab, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz)ziemniaki 150g surówka z buraczków z cebulą cukrową

Dieta BML/BGL: Schab duszony z dynią

Wegetariańska: Placki z cukinii

alergeny:1,3,9

Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

Paluch szpinakowy z twarożkiem pomidorowo-bazyliowym warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe 

Alergeny: 1, 3,7

Owoc sezonowy 

 

 

Środa - 2022-02-02

Śniadanie:

Jajko na twardo z jogurtem greckim i szczypiorkiem, pieczywo razowe warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe z pastą z ciecierzycy 

alergeny: 1,3,7

Obiad:

Zupa kalafiorowa na wywarze drobiowym - 250 ml

Dieta: j.w

alergeny: 9,

Kotlet pożarski z pieczarką70g ( mięso drobiowe, pieczarka, marchew, cebulka, jajko, bułka tarta, czosnek ,sól pieprz) kasza perłowa 120g surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Dieta BML/BGL: kotlet bez jajka i glutenu Wegetariańska: Burgery z cieciorki

Alergeny:1,7,9

Kompot porzeczkowy 200ml

Podwieczorek:

Bułka kukurydziana i pastą z kurczaka pieczonego i warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Alergeny:1, 3,

Owoc sezonowy

 

 

 

Czwartek - 2022-02-03

Śniadanie:

Płatki kukurydziane z mlekiem

Dieta: Mleko roślinne płatkami bezglutenowymi

Alergeny: 1,6, 7

Obiad:

Zupa rosół drobiowy z drobnym makaronem – 250ml

Dieta: makaron bezglutenowy

Alergeny:1,9

Zapiekanka makaronowa mięsno-warzywna 150g (mięso wieprzowe, cebula, koncentrat pomidorowy, ser żółty, sól pieprz) surówka z kapusty pekińskiej 60g

Dieta BML/BGL: zapiekanka z makaronem bezglutenowym

Wegetariańska: Zapiekanka warzywna

Alergeny: 1,3

Kompot wiśniowy 200ml

Podwieczorek:

Placki z jabłkami 

Dieta: Placki bgl

alergeny:1,3,7

owoc sezonowy

 

 

 

Piątek - 2022-02-04

Śniadanie:

Kajzerka z pastą jajeczną z szczypiorkiem (bułka pszenna, masło, jajka) warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe 

Alergeny: 1,3 

Żłobki: Jajecznica na masełku 

Alergeny:3

Obiad: 

Zupa krem warzywny zabielany śmietaną 12% - 250ml 

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny: 7, 9

Pierogi z serem i śmietaną 120g

Dieta: Pierogi z owocami

Wegetariańska: j.w.

alergeny : 1,7

kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

Ciasto domowe z rabarbarem 

Dieta: ciasto bezglutenowe 

Alergeny: 1, 3, 7

Owoc sezonowy

 

 

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts