Poniedziałek - 2019-12-09

Śniadanie: 

  • Kanapka z żółtym serem ( chleb słonecznikowy, masło, ser żółty) i warzywo sezonowe

    Dieta: pieczywo bezglutenowe i wędlina

    alergeny: 1, 7, 

Obiad:

  • Zupa jarzynowa zabielana śmietaną 12%- 250ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    alergeny:9,

    Pyzy z mięsem i surówka z kiszonej kapusty 60 g ( kapusta kiszona, marchew, sól, pieprz, olej rzepakowy)

    alergeny: 1,

    Dieta BML/BGL: Pyzy bezglutenowe

    Wegetariańska: kopytka ze szpinakiem

    Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

  • Chałka z masłem i dżemem

    Kakao

    Dieta:pieczywo bezglutenowe i kakao na mleku roślinnym

    Alergeny:1,6,7

    Owoc sezonowy

Wtorek - 2019-12-10

Śniadanie:  

  • Płatki kukurydziane i mleko,

    Dieta: Mleko roślinne, płatki bezglutenowe, pieczywo bezglutenowe

    Alergeny: 1,6,  

Obiad

  • Rosół z makaronem ryżowym- 250ml

    Dieta: j.w.

    alergeny: 9

    Pulpety wieprzowe 60g w sosie własnym ( mięso wieprzowe, bułka tarta, jajko, cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz) kasza pęczak 150g i surówka z buraczków 60g

    Dieta BML/BGL: bezglutenowe pulpety

    Wegetariańska:warzywa grillowane

    alergeny:1, 3,

    Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek

  • Serek homogenizowany, drożdżówka

    Dieta: Mus owocowy i pieczywo bezglutenowe

    alergeny: 1,7, 

    owoc sezonowy

     

Środa - 2019-12-11

Śniadanie: 

  •  Tosty z żółtym serem, szynka wieprzowa i warzywo sezonowe

    Dieta: pieczywo bezglutenowe i wędlina

    alergeny: 1,6, 7

    Żłobek

    Płatki ryżowe z suszonymi owocami i mleko

    Dieta BML/BGL: mleko roślinne

Obiad: 

  • Zupa kapuśniak – 250ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    Alergeny: 9

    Filet z kurczaka 60g ( mąka, jajko, sól, pieprz) ziemniaki 150g i marchew z brzoskwinią 60g

    Dieta BML/BGL: filet bez panierki

    Wegetariańska: kotlety warzywne

    alergeny: 1, 3, 7

    Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek 

  • Budyń śmietankowy z waflami ryżowymi

    Dieta: kisiel i wafle ryżowe

    Alergeny: 1,

    Owoc sezonowy

     

Czwartek - 2019-12-12

Śniadanie: 

  • Naleśnik z twarożkiem na słodko i jogurt naturalny

    Dieta: naleśnik z owocami i mus owocowy

    Alergeny:1, 3, 6, 7

Obiad: 

  • Zupa barszcz czerwony zabielana śmietaną 12% - 250ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    alergeny: 7, 9

    Gulasz wieprzowy 60g( mięso wieprzowe, seler, marchewka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie), kasza jęczmienna 150g i surówka jesienna 60g

    Dieta BML/BGL: j.w

    Wegetariańska:potrawka warzywna

    alergeny:

    Kompot z czarnej porzeczki 200ml

Podwieczorek 

  • Kanapka z wędliną ( chleb pszenny, masło, polędwica z indyka) warzywo sezonowe

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe

    alergeny: 1, 

Piątek - 2019-12-13

Śniadanie: 

  • Kanapka z twarożkiem i koperkiem, warzywo sezonowe ( bułeczka szpinakowa, masło, serek śmietankowy, koperek) 

    Dieta: pieczywo bezglutenowe i hummus

    Alergeny: 1, 7,

Obiad:

  • Zupa minestrone - 250ml

    Dieta:makaron bezglutenowy

    alergeny: 1, 9

    Paluszki rybne 60 g , ziemniaki 150g i surówka szwedzka 60g

    Dieta BML/BGL: Filet rybny w panierce bezglutenowej

    Wegetariańska: j.w.

    Alergeny: 1, 4,

    Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek

  • Gofry z cukrem pudrem

    Dieta: ciasto bezglutenowe

    alergeny: 1,3,6,7,

Poniedziałek - 2019-12-16

 

Śniadanie

  • Kanapka z wędliną ( chleb słonecznikowy, masło, polędwica z indyka) warzywo sezonowe

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe

    alergeny: 1 

Obiad 

  • Zupa pomidorowa z ryżem zabielana śmietaną 12% - 250ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    alergeny: 7, 9,

    Spaghetti bolognese 120g ( mięso wieprzowe, kukurydza, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, pomidory pelati) makaron pszenny świderki 150g

    Dieta BML/ BGL: makaron bezglutenowy

    Wegetariańska: Spaghetti warzywne

    alergeny: 1,

    Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

  • Bułeczka słodka z marmoladą i kakao

    Dieta: bułeczka bezglutenowe

    alergeny: 1,3

    owoc sezonowy 

Wtorek - 2019-12-17

 

Śniadanie

  • Parówka z ketchupem, pieczywo mieszane i warzywo sezonowe 

    Dieta: pieczywo bezglutenowe

    alergeny: 1,

    Żłobek

    Zupa mleczna z makaronem i wafle ryżowe

    Dieta: makaron bezglutenowy i mleko roślinne

    alergeny: 1, 6, 7 

Obiad

  • Zupa kalafiorowo-brokułowa zabielana śmietaną 12% - 250 ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    alergeny: 7, 9,

    Kotlet po meksykańsku 60g z sosem( mięso wieprzowe, kukurydza, fasola czerwona, pomidory pelati, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, cebula) ryż 150 g i surówka z marchewki i jabłka 60g

    Dieta BML/BGL: kotlety bezglutenowe

    Wegetariańska: kotlety z kalafiora

    Alergeny: 1, 3, 9,

    Kompot owocowy 200ml

 Podwieczorek

  • Kanapka z pasztetem własnej produkcji ( kajzerka, masło, mięso wieprzowe, sól, pieprz, jajko, gałka muszkatołowa) i warzywo sezonowe

    Dieta: Pieczywo bezglutenowe

    Alergeny: 1, 3,

    Owoc sezonowy

Środa - 2019-12-18

Śniadanie 

  • Serek śmietankowy z brzoskwinią i żytnią bułeczką ( masło, ser twarogowy, sól, pieprz), warzywo sezonowe

    Dieta: pieczywo bezglutenowe, humus

    alergeny: 1, 7

Obiad 

  • Barszcz ukraiński zabielany śmietaną 12% - 250ml

    Dieta: zupa bez śmietany

    alergeny:7, 9,

    Nuggetsy 60g ( bułka tarta, jajko, sól, pieprz) ziemniaki 150g i surówka z kapusty pekińskiej 60g ( kapusta pekińska, marchewka, kukurydza i majonez)

    Dieta BML/BGL: bez bułki tartej

    Wegetariańska: kotlety warzywne

    alergeny: 1, 3,

    Kompot z rabarbaru 200ml

Podwieczorek:

  • Placki drożdżowe z owocami i jogurtem naturalnym

    Dieta: Placki bezglutenowe

    Alergeny: 1,3,7

    Owoc sezonowy

Czwartek - 2019-12-19

 

Śniadanie

  • Kasza manna na mleku z syropem i bułka maślana

    Dieta: Kaszka kukurydziana na mleku roślinnym

    alergeny: 1,6,7

Obiad 

  • Rosół z makaronem muszelką - 250 ml

    Dieta: makaron bezglutenowy

    Alergeny: 1, 9

    Burger z indyka 60g (indyk, jajka, bułka tarta, sól, pieprz) kasza jęczmienna i surówka buraczki 60g

    Dieta BML/BGL: j.w.

    Wegetariańska: gołąbki warzywne

    alergeny: 9

    Kompot owocowy 200 ml

Podwieczorek:

  • Sandwicz z pastą jajeczną ( paluch pszenny, masło, pasta jajeczna) i warzywo sezonowe

    Dieta: pieczywo bezglutenowe

    alergeny: 1,7

    owoc sezonowy

Piątek - 2019-12-20

Śniadanie; 

  • Pampuch z jogurtem naturalnym

    Dieta: naleśniki z owocami

    Alergeny: 1,3, 7

Obiad:

  • Zupa krupnik z kaszą jaglaną - 250ml

    Dieta: j.w.

    alergeny: 9,

    Babka ziemniaczana 200 g i ogórek kiszony

    Dieta BML/BGL: Babka ziemniaczana bezglutenowa

    Wegetariańska:Babka ziemniaczana bez mięsa

    alergeny: 1, 3,7,

    Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

  • Grahamka z pastą z rybną, warzywo sezonowe

    Dieta: pieczywo bezglutenowe,

    alergeny: 1, 4,

    owoc sezonowy

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2019-12-07

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts