Poniedziałek - 2022-06-27

Śniadanie:

Kanapka z żółtym serem i

warzywo sezonowe (ser żółty,

chleb słonecznikowy, masło)

Dieta: Pieczywo

bezglutenowe i wędlina z

indyka

Alergeny: 1,7

Obiad:

Zupa pomidorowa z makaronem ryżykiem na wywarze

warzywnym zabielana śmietaną 12% - 250ml

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny: 1,7, 9,

Pierogi z mięsem 120g ogórek kiszony 60g

Dieta: Pyzy bezglutenowe z mięsem

Wegetariańska: Kopytka

Alergeny:1,

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Kisiel owocowy z bułeczką maślaną

Dieta: Kisiel z flipsami

Alergeny: 1,

Owoc sezonowy

Wtorek - 2022-06-28

Śniadanie:  

Płatki kukurydziane z

mlekiem

Dieta: Mleko roślinne, płatki

bezglutenowe

Alergeny: 1, 7

Obiad:

Zupa kalafiorowa na wywarze drobiowym zabielana

śmietaną 12% – 250ml

Dieta: Zupa bez śmietany

Alergeny:1,7, 9

Kotlet po królewsku 60g,(filet drobiowy, jajko, mąka

pszenna, ser żółty, koperek, sól, pieprz) ziemniaki 150g i

surówka z młodej kapusty 60g

Dieta: filet pieczony

Wegetariańska: Warzywa grillowane z tofu

alergeny:1,3,7

Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

Paluch szpinakowy z hummusem

pomidorowym , warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Alergeny: 1

Owoc sezonowy

Środa - 2022-06-29

Śniadanie: 

Jajko na twardo z jogurtem

greckim (chleb pszenny

,masło) warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo

bezglutenowe

Alergeny:1, 3,7

Obiad:

Zupa krem wielowarzywny ze śmietaną 12% - 250ml

Dieta: j.w.

alergeny:7, 9

Pulpet wieprzowy w sosie marchewkowym 60g( mięso

wieprzowe, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, marchew,

pietruszka,) kasza bulgur 120 g, surówka z buraczków

60g

Dieta: Pulpety bez jajka i glutenu

Wegetariańska: Kotleciki z brokuła

Alergeny: 1, 3, 9,

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Grahamka z wędliną (wędlina z indyka,

masło) warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Alergeny: 1,

Owoc sezonowy

 

 

 

Czwartek - 2022-06-30

Śniadanie:

Płatki owsiane z mlekiem i

suszonymi owocami,

drożdżówka

Dieta: Mleko roślinne z

płatkami jaglanymi

Alergeny: 7 

Obiad: 

Zupa rosół z drobnym makaronem - 250 ml

Dieta: Makaron bezglutenowy

alergeny: 1, 9,

Gulasz wieprzowy 100g ( mięso wieprzowe, marchew

seler, pietruszka, cebula, czosnek, sól, pieprz) makaron

pszenny 120g, ogórek małosolny 60g

Dieta: j.w

Wegetariańska: Leczo warzywne

Alergeny:9

Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

Placki z jabłkami

alergeny: 1,3,

Dieta: Placki z mąki bezglutenowej z

owocami

Owoc sezonowy

Piątek - 2022-07-01

Śniadanie: 

 Kajzerka z twarożkiem

ziołowym (twaróg biały,

operek, sól)

Dieta: pieczywo

bezglutenowe, smalczyk z

fasoli

Alergeny: 1, 7

Obiad:

Zupa z botwinki zabielana śmietaną 12% - 250ml

Dieta: zupa bez śmietany

Alergeny: 7, 9,

Paluszki rybne 60g,ziemniaki 120g i surówka z

marchewki ,jabłka i pora

Dieta: kotlet z ryby

Wegetariańska: j.w

Alergeny:1,6

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Bułeczka z wiśnią

Dieta: Ciasto bezglutenowe

alergeny: 1,

Owoc sezonowy

Poniedziałek - 2022-07-04

Śniadanie:

 

Obiad:

 

Podwieczorek:

 

 

Wtorek - 2022-07-05

Śniadanie:

 

Obiad:

 

Podwieczorek:

 

 

Środa - 2022-07-06

Śniadanie:

 

Obiad:

 

Podwieczorek:

 

 

Czwartek - 2022-07-07

Śniadanie:

 

Obiad:

 

Podwieczorek:

 

Piątek - 2022-06-10

Śniadanie:

Kajzerka z pastą z makreli warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe 

Alergeny: 1,4

Obiad:

Zupa szpinakowa z jajkiem zbielana śmietaną 12% - 250ml 

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny: 7, 9

Babka ziemniaczana 150g z sosem pieczarkowo-śmietanowym, ogórek małosolny 60g

Dieta: j.w

Wegetariańska: j.w.

alergeny : 1,3,7

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Domowe rogaliki z nadzieniem owocowym

Dieta: Ciastka bezglutenowe

Alergeny: 1, 3, 

Owoc sezonowy

 

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts