Poniedziałek - 2025-12-15

ŚNIADANIE:

Chleb pszenno-żytni 90 g

D: chleb bgl

Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól

Masło Rama 10 g

Ogórek 5 g

Szynka z indyka 30 g

Jabłko 80 g

OBIAD:

Krupnik z kaszą pęczak 250 ml

D: kasza jaglana 

Składniki: 180 ml woda, 70 g ziemniaki, 20 g marchew, 12g kasza jęczmienna, pęczak, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g

seler korzeniowy, 10 g por, 2 g koperek, 0 g sól biała, 0 g

pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie

Spaghetti z mięsem wieprzowym w sosie warzywno- pomidorowym 300 g

D: makaron bgl z sosem dyniowo-kalafiorowym z mięsem 

Składniki: 60 g makaron pszenny bezjajeczny (mąka z

pszenicy zwyczajnej), 43 g wieprzowina łopatka, 21 g

marchew, 13 g pietruszka, korzeń, 9 g seler korzeniowy, 9 g cebula, 9 g koncentrat pomidorowy, 30%, 9 g ser gouda

tłusty (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik: annato), 4 g olej rzepakowy

Woda 250 m

PODWIECZOREK:

Jogurt owocowy 100 g

D: mus owocowy lub brzoskwiniowy 

Składniki: 50 g jogurt naturalny, 2% tłuszczu (mleko

pasteryzowane, żywe kultury bakterii), 20 ml mleko

krowie 1,5 % bez laktozy, 15 g brzoskwinia, 15 g maliny, mrożone, 2 g cukier

Wafle ryżowe ze słonecznikiem (p. bezglutenowy) 20 g

Jabłko 100 g

Energia: 982 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

37.9 g 20.7 g 152.9 g

Wtorek - 2025-12-16

ŚNIADANIE:

Kakao z mlekiem 200 ml

D: kakao z mlekiem owsianym

Składniki: 150 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 50 ml woda, 7 g cukier, 3 g kakao 16%, proszek

Pięcioraczek 60 g

Składniki: 0 g mąka pszenna, typ 450, 0 g jaja kurze całe,

0 g cukier, 0 ml woda, 0 g margaryna twarda, 80% tłuszczu, z witaminami a i d

Gruszka 50 g

OBIAD:

Zupa kalafiorowo- brokułowa z ziemniakami 300 ml

Składniki: 200 ml woda, 84 g ziemniaki, 21 g kalafior,

mrożony, 21 g brokuły, mrożone, 15 g marchew, 12 g

śmietana 18% (z mleka), 5 g pietruszka, korzeń, 5 g seler

korzeniowy, 4 g por, 4 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g

pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie

Pieczony kotlet mielony z piersi indyka 80 g

D: kotlet bez jajka z mąką bgl

Składniki: 65 g mięso z piersi indyka, bez skóry, 8 g olej

rzepakowy, 6 g jaja kurze całe, 6 g bułka tarta (mąka

pszenna, sól, drożdże), 4 g cebula, 4 g bułki pszenne

zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier)

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 110 g

Składniki: 110 g kapusta pekińska, 25 g jabłko, 11 g

marchew, 4 g cytryna, 3 g majonez (olej rzepakowy

rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,

przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 1 g cukier, 0g sól biała, 0 g pieprz

Ryż biały, gotowany 120 g

Kompot owocowy bez cukru 200 ml

Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa, mrożona

PODWIECZOREK

Twarożek straciatella 45 g

D: dżem pożeczkowy 

Składniki: 30 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 15 g

jogurt grecki (mleko, żywe kultury barterii), 1 g czekolada

gorzka (soja, mleko), 1 g cukier z prawdziwą wanilią

(cukier puder, wanilia w proszku (2,5 %), ekstrakt z wanilii (2%).)

Bułki kajzerki 60 g

D: bułka bgl

Składniki: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, sól, cukier.

Gruszka 50 g

Energia: 909 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

39.6 g 25.2 g 125.2 g

Środa - 2025-12-17

ŚNIADANIE:

Pasta z ciecierzycy i pieczonego buraka 20 g

Składniki: 15 g ciecierzyca konserwowa, 6 g burak, 1 g

czosnek, 1 g sok ze świeżej cytryny, 0 g sól biała, 0 g pieprz

Bułki pszenne grahamki 60 g

Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier

Ogórek kiszony 10 g

Banan 100 g

OBIAD:

Zupa minestrone 250 ml

Składniki: 129 ml woda, 29 g makaron bezjajeczny z

semoliny (semolina z pszenicy twardej), 11 g marchew,

11 g fasolka szparagowa, mrożona, 7 g koncentrat

pomidorowy, 30%, 7 g pomidory w puszce krojone, 7 g

śmietana 12% (z mleka), 1 g sól biała, 1 g lubczyk suszony, 0 g pieprz

Mięso z uda w panierce 70 ml

Składniki: 70 g udo z kurczaka, 6 g bułka tarta (mąka

pszenna, sól, drożdże), 5 g mąka pszenna, typ 450, 0 g sól biała

Kasza bulgur, gotowana (pszenica) 120 g

Surówka z białej kapusty Colesław 60 g

D: warzywa na parze 

Składniki: 51 g kapusta biała, 11 g marchew, 4 g majonez

(olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet,

gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 2 g koperek

Kompot wieloowocowy bez cukru 200 ml

Składniki: 160 ml woda, 35 g jabłko, 10 g śliwki bez pestek,

mrożone, 5 g truskawki, mrożone, 5 g wiśnie bez pestek, mrożone

PODWIECZOREK:

Banan 50 g

Makaron bezjajeczny z semoliny 80 g

Składniki: semolina z pszenicy twardej

Mus owocowy 10 g

Składniki: banan, jabłko, witamina c

Jogurt grecki 10 g

Składniki: mleko, żywe kultury barterii

Energia: 1019 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

35.9 g 13.8 g 182.1 g

Czwartek - 2025-12-18

ŚNIADANIE:

Jabłko 100 g

Płatki kukurydziane na mleku 250g

D: mleko owsiane 

Składniki: 225 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 25 g płatki

kukurydziane

OBIAD:

Rosół drobiowy z makaronem 250 g

D: wywar warzywny z makaronem bgl

Składniki: 180 ml woda, 30 g marchew, 15 g pietruszka,

korzeń, 15 g seler korzeniowy, 15 g por, 15 g makaron

pszenny bezjajeczny (mąka z pszenicy zwyczajnej), 12 g

mięso ze skrzydeł indyka, bez skóry, 10 g mięso z ud

kurczaka, bez skóry, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g

pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie

Kotlet schabowy 70 g

D: kotlet w panierce z mąki kukurydzianej 

Składniki: 61 g wieprzowina schab surowy bez kości, 7 g

bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 7 g olej

rzepakowy, 5 g jaja kurze całe

Ziemniaki gotowane 120 g

Składniki: 300 g ziemniaki, 0 g sól biała

Surówka z buraczków z cebulką 65 g

Składniki: 65 g burak, 20 g cebula, 6 g cytryna, 4 g olej rzepakowy

Kompot owocowy 200 ml

Składniki: 167 ml woda, 50 g mieszanka owocowa,

mrożona, 4 g cukier

PODWIECZOREK:

Dżem wiśniowy, niskosłodzony 30 g

Składniki: wiśnia, cukier, woda, substancja żelująca:

pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Bułka wrocławska (pszenica) 60 g

D: bułka bgl

Jabłko 50 g

Energia: 1063 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

43.3 g 23.9 g 156.1 g

Piątek - 2025-12-12

Śniadanie: 

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 30 g

D: kanapka bgl z wędliną

Składniki: 30 g jaja kurze całe, 8 g majonez (olej

rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca,

cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 3 g szczypiorek

Bułki pszenne grahamki 60 g

Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda,

drożdże, sól, cukier

Banan 30 g

Obiad:

Barszcz wigilijny 250 ml

Składniki: 180 ml woda, 100 g burak, 40 g marchew, 40 g

pietruszka, korzeń, 40 g seler korzeniowy, 20 g por, 5 g

cytryna, 2 ml sok buraczany "barszczyk czerwony" (soki z

soków zagęszczonych: z buraków (60 %), jabłkowy (22 %)

sok warzywny (3,8 %) z: marchwi, selera, pietruszki,

cebuli, sól, wyciąg z przypraw (pieprz czarny, ziele

angielskie, liść laurowy)), 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść

laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g majeranek, 0 g uszka z

kapustą i grzybami (kapusta kiszona, mąka pszenna,

woda, cebula, pieczarki, olej rzepakowy, pieprz)

Pierogi z serem i jogurtem naturalnym 190 g

D: pierogi z truskawkami / pierogi bgl

Składniki: 150 g pierogi z serem (mąka pszenna, twaróg,

woda, jaja, cukier, olej rzepakowy, sól,), 30 g jogurt

naturalny, 2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe

kultury bakterii), 5 g cukier

Kompot wieloowocowy 200 ml

Składniki: 150 ml woda, 44 g jabłko, 11 g śliwki bez pestek,

mrożone, 8 g truskawki, mrożone, 8 g wiśnie bez pestek,

mrożone, 5 g cukier

Podwieczorek:

Piernik z bakaliami (pszenica, mleko) 60 g

Gruszka 50 g

Energia: 973 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

33.4 g 21.4 g 156 g

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts