Poniedziałek - 2024-03-18

ŚNIADANIE:

Kanapka z chlebem krakowskim i polędwicą sopocką, warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe, wędlina

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa ryżanka na wywarze warzywnym zabielana śmietaną

Dieta: Zupa bez śmietany

Potrawka z indyka, makaron kolorowy

Dieta: Makaron bezglutenowy

Woda z cytryną

PODWIECZOREK:

Serek waniliowy z podpłomykiem

Dieta: Mus owocowy z waflem ryżowym

Owoc sezonowy

Wtorek - 2024-03-19

ŚNIADANIE:

Płatki owsiane na mleku, bułeczka maślana

Dieta: Płatki jaglane bezglutenowe na mleku owsianym

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa rosół drobiowy z drobnym makaronem

Dieta: Makaron bezglutenowy

Stek wieprzowy, kasza bulgur 

Dieta: Stek bez jajka, kasza jaglana

Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i papryki na oleju

Kompot z czerwonej porzeczki / woda

PODWIECZOREK:

Bułeczka żytnia z twarożkiem koperkowym, warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędliną

Owoc sezonowy

Środa - 2024-03-20

ŚNIADANIE:

Grahamka z pastą z kurczaka, warzywo sezonowe, kawa zbożowa

Dieta: Pieczywo bezglutenowe z pastą

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym zabielana śmietaną

Dieta: Zupa bez śmietany

Kotlet schabowy w panierce, ziemniaki, surówka z buraczków 

Dieta: Kotlet schabowy w mące kukurydzianej

Kompot owocowy / woda

PODWIECZOREK:

Makaron świderki z polewą jogurtowo-owocową

Dieta: Makaron kukurydziany z polewą owocową

Owoc sezonowy

Czwartek - 2024-03-21

ŚNIADANIE:

Jajko na twardo z jogurtem greckim i szczypiorkiem, pieczywo żytnie

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa z czerwonej soczewicy z pulpą pomidorową na wywarze warzywnym zabielana śmietaną

Dieta: Zupa bez produktów uczulających

Mięso z uda kurczaka, ryż zapiekany

Dieta: Kasza jaglana

Surówka marchew z groszkiem

Kompot wiśniowy / woda

PODWIECZOREK:

Bułeczka z jagodami

Dieta: Bułeczka bezglutenowa

Owoc sezonowy

Piątek - 2024-03-22

ŚNIADANIE:

Bułka wrocławska z paprykarzem rybnym

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa barszcz czerwony na wywarze warzywnym zabielana jogurtem naturalnym

Dieta: Zupa bez śmietany

Kopytka ze szpinakiem

Dieta: Kopytka bezglutenowe i bez jajka

Okrasa z cebuli

Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i rodzynek

Kompot śliwkowy / woda

PODWIECZOREK:

Gofry z cukrem pudrem, kakao 

Dieta: Gofry bezglutenowe

Owoc sezonowy

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts