ŚNIADANIE:
Szwedzki stół, pieczywo jasne i razowe, masło roślinne, wędlina, ser żółty, ogórek świeży
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa minestrone z makaronem na wywarze warzywnym zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez śmietany
Kartacze z mięsem
Ogórek kiszony
Dieta: Kartacze bezglutenowe
Woda z cytryną
PODWIECZOREK:
Jogurt pitny z waflem ryżowym
Dieta: Mus owocowy z waflem ryżowym
Żłobek: Jogurt naturalny z pałką kukurydzianą
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Płatki kukurydziane na mleku
Dieta: Płatki kukurydziane bezglutenowe na mleku owsianym
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa barszcz biały na wywarze warzywnym zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Kotlet po królewsku
Ziemniaki gotowane
Surówka z kapusty białej i papryki
Żłobki: warzywa na parze
Dieta: Kotlet po królewsku bez jajka i glutenu
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Bułka grahamka i twarożek z rzodkiewką, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędliną
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Parówki wieprzowe, pieczywo pszenne z keczupem, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa kalafiorowa na wywarze z indyka zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Burger wieprzowy z cukinią
Kasza bulgur
Dieta: Burger bez glutenu i jajka
Surówka z buraczków
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Naleśniki z dżemem
Dieta: Naleśniki bezglutenowe z dżemem
ŚNIADANIE:
Tost w jajku z sosem majonezowo-keczupowym
Dieta: Tosty bezglutenowe
OBIAD:
Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Mięso z uda kurczaka pieczone w salsie pomidorowej
Ryż paraboliczny
Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i kukurydzy
Dieta: Mięso z uda kurczaka bez produktów uczulających
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Drożdżówka z twarożkiem waniliowym
Dieta: Drożdżówka bezglutenowa z dżemem .
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Bułka pszenna, pasta z makreli
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa barszcz ukraiński na wywarze warzywnym zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez jogurtu
Kopytka ze szpinakiem
Surówka z marchewki i jabłka
Dieta: Kopytka bez jajka i glutenu
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Strucla z serem
Dieta: Bułeczka bezglutenowe
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Stół szwedzki pieczywo mieszane ,wędliny ,ser żółty
warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze warzywnym zabielana śmietaną 12%
Dieta: Zupa bez śmietany
Gulasz wieprzowy z papryką
Kasza pęczak perłowy
Dieta: Kasza gryczana
Woda z cytryną
PODWIECZOREK:
Serek śmietankowy z podpłomykiem
Dieta: Mus owocowy z pałką kukurydzianą
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Kasza manna na mleku z syropem malinowym, bułeczka maślana
Dieta: Kaszka kukurydziana na mleku owsianym, bułeczka bezglutenowa
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa grochowa na wywarze warzywnym
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Chrupiące mięsko drobiowe
Ziemniaki gotowane
Dieta: Filet bez jajka i glutenu
Surówka firmowa z kapusty białej
Żłobki: warzywa na parze
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Bułka szpinakowa ( z hummusem pomidorowym, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędliną
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Bułka poznańska z pastą twarogową i awokado, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywbezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa brokułowa na wywarze warzywnym zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez śmietany
Klopsik drobiowo-marchewkowy
Ryż
Dieta: Pulpety bez jajka
Surówka z buraczków
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Makaron kolorowy z musem owocowym
Dieta: Makaron bezglutenowy z musem owocowym
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Płatki jaglane z musem wiśniowym na mleku, chałka
Dieta: Płatki jaglane na mleku owsianym, chałka bezglutenowa
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa rosół drobiowy z drobnym makaronem
Dieta: Makaron bezglutenowy
Pieczeń wieprzowa
Sos pietruszkowy
Kasza bulgur
Dieta: Pulpet bez jajka
Surówka z marchewki i chrzanu
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Pieczywo żytnie z pasztetem wieprzowym, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe, pasztet bez jajka i selera
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Bułka pszenna z pastą jajeczną i koperkiem, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa krem z warzyw i pestkami słonecznika zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez śmietany
Paluszki rybne
Ziemniaki gotowane
Dieta: Kotlecik rybny bez jajka
Surówka z kapusty pekińskiej szpinaku i pomidorków
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Ciasteczka owsiane produkcja własna
Dieta: Ciasteczko bezglutenowe
Owoc sezonowy
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Skorupiaki i produkty pochodne;
Jaja i produkty pochodne;
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Seler i produkty pochodne;
Gorczyca i produkty pochodne;
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
Łubin i produkty pochodne;
Mięczaki i produkty pochodne.
Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Informujemy:
- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,
- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)
- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)
- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek
ŚNIADANIE:
Szwedzki stół, pieczywo jasne i razowe, masło roślinne, wędlina, ser żółty, ogórek świeży
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa minestrone z makaronem na wywarze warzywnym zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez śmietany
Kartacze z mięsem
Ogórek kiszony
Dieta: Kartacze bezglutenowe
Woda z cytryną
PODWIECZOREK:
Jogurt pitny z waflem ryżowym
Dieta: Mus owocowy z waflem ryżowym
Żłobek: Jogurt naturalny z pałką kukurydzianą
Owoc sezonowy