ŚNIADANIE:
Kasza manna na mleku z polewą malinową 220 g
D: kasza kukurydziana na mleku owsianym
Składniki: 200 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 25 g maliny,
mrożone, 15 g kasza manna (pszenica), 12 g cukier
Wafle ryżowe 30 g
Składniki: ryż brązowy, sól
Jabłko 100 g
OBIAD:
Zupa buraczkowa na wywarze warzywnym 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 55 g burak, 40 g ziemniaki, 20 g
marchew, 20 g cebula, 10 g por, 5 g śmietana 18% (z
mleka), 4 g sok ze świeżej cytryny, 2 g olej rzepakowy, 1 g
czosnek, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g
liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Stripsy z kurczaka smażone 70 g
D: stripsy z kurczaka w mące kukurydzianej i bułce bgl
Składniki: 70 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 5 g
mąka pszenna, typ 450, 5 g olej rzepakowy, 3 g bułka
tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 3 g jaja kurze całe
Kasza bulgur, gotowana (pszenica) 120 g
D: kasza gryczana
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 60 g
Składniki: 60 g kapusta pekińska, 14 g jabłko, 6 g
marchew, 2 g majonez (olej rzepakowy rafinowany,
musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka
jaj kurzych (7,0%)), 2 g cytryna, 1 g cukier, 0g sól biała, 0 g pieprz
Kompot owocowy 200 ml
Składniki: 167 ml woda, 50 g mieszanka owocowa, mrożona, 4 g cukie
PODWIECZOREK:
Pasztecik wieprzowy 40 g
Składniki: 33 g wieprzowina łopatka, 7 g cebula, 7 g
majonez (olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda,
ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj
kurzych (7,0%)), 1 g sól biała
Bułka wrocławska (pszenica) 60 g
D: bułka bgl
Ogórek kiszony 10 g
Śliwki 50 g
Energia: 1060 kcal
Białko 45.8 g
Tłuszcze 25.8 g
Węglowodany 151.3 g
Zobacz cały jadłospisPragniemy, aby nasza placówka była bezpiecznym miejscem, gdzie dzieci będą szczęśliwe, radosne i twórcze. Ciepła, przyjazna atmosfera, uśmiechnięty, życzliwy i wykwalifikowany personel będzie wspierał dzieci w ich rozwoju. Nauczycielki pracujące w naszej placówce mają solidne przygotowanie pedagogiczne i sukcesywnie podnoszą swoje kwalifikacje oraz umiejętności, wzbogacają swój warsztat pracy o nowe metody w zakresie nauczania. Otaczają dziecko szacunkiem, pozwalają dziecku na indywidualność, uczą je samodzielności. Z uwagą obserwują zainteresowania dziecka i słuchają tego, co mówią i czego pragną dzieci.
Oferta programowa uwzględnia pełny rozwój osobowości małego dziecka: intelektualny, fizyczny, społeczny i twórczy.
W czasie pobytu dziecka zapewniamy:
W naszej placówce oprócz tradycyjnych metod opartych na: bezpośrednim przeżywaniu i spostrzeganiu, działaniu, a także słowie realizujemy twórcze i aktywne metody, zarówno poprzez działania indywidualne, jak i zajęcia grupowe, dostosowując je do możliwości rozwojowych dziecka. Wykorzystujemy różne koncepcje z dziedziny pedagogiki. Wśród nich są m. in.
Metoda Dennisona
Jest to prosta i skuteczna metoda wspomagająca naturalny rozwój każdego dziecka. Podstawowym jej zadaniem jest integracja myśli i działań, czyli idealna współpraca umysłu i ciała. Metodę tę wykorzystujemy przed prowadzeniem zajęć, ponieważ ma ona na celu poprawę koncentracji.
Pedagogika zabawy
Zabawa jest dla dzieci naturalną potrzebą wyzwalającą wyobraźnię, fantazję, twórczość; rozwija sprawność myślenia, pomysłowość, wzbogaca słownictwo, pomaga w integracji grupy. W pedagogice zabawy stosowane są różne środki i formy: słowo pisane i mówione, gest, ruch, taniec, dotyk, dźwięk, odgrywanie ról itp.
Gimnastyka twórcza(ekspresyjna) R. Labana
Cechą charakterystyczną tej metody jest odchodzenie od ruchu odwzorowanego, na rzecz ruchu podejmowanego zgodnie z własną inwencją twórczą, fantazją, doświadczeniem. Laban postawił na twórczy rozwój dziecka. Podczas gimnastyki nie podaje się konkretnych ćwiczeń, które trzeba wykonać. Każdy ćwiczy to na co ma ochotę. Nauczyciel podczas prowadzenia zajęć łączy słowa, rytm i muzykę. Nawiązuje do znanych dzieciom piosenek i ważnych wydarzeń.
Bajkoterapia
Bajkoterapia jest jedną z metod terapii wykorzystywaną do pracy z dziećmi. Jej celem jest lepsze zrozumienie dziecka oraz jego problemu. Dostarczenie mu wiedzy oraz pozytywnych wzorców zachowania, sprawia, że dziecko poznaje różne sposoby myślenia jak i działania dzięki czemu potrafi sam stawić czoła problemom.
Metoda przyswajania, odkrywania, przeżywania i działania.
ŚNIADANIE:
Kasza manna na mleku z polewą malinową 220 g
D: kasza kukurydziana na mleku owsianym
Składniki: 200 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 25 g maliny,
mrożone, 15 g kasza manna (pszenica), 12 g cukier
Wafle ryżowe 30 g
Składniki: ryż brązowy, sól
Jabłko 100 g
OBIAD:
Zupa buraczkowa na wywarze warzywnym 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 55 g burak, 40 g ziemniaki, 20 g
marchew, 20 g cebula, 10 g por, 5 g śmietana 18% (z
mleka), 4 g sok ze świeżej cytryny, 2 g olej rzepakowy, 1 g
czosnek, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g
liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Stripsy z kurczaka smażone 70 g
D: stripsy z kurczaka w mące kukurydzianej i bułce bgl
Składniki: 70 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 5 g
mąka pszenna, typ 450, 5 g olej rzepakowy, 3 g bułka
tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 3 g jaja kurze całe
Kasza bulgur, gotowana (pszenica) 120 g
D: kasza gryczana
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 60 g
Składniki: 60 g kapusta pekińska, 14 g jabłko, 6 g
marchew, 2 g majonez (olej rzepakowy rafinowany,
musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka
jaj kurzych (7,0%)), 2 g cytryna, 1 g cukier, 0g sól biała, 0 g pieprz
Kompot owocowy 200 ml
Składniki: 167 ml woda, 50 g mieszanka owocowa, mrożona, 4 g cukie
PODWIECZOREK:
Pasztecik wieprzowy 40 g
Składniki: 33 g wieprzowina łopatka, 7 g cebula, 7 g
majonez (olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda,
ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj
kurzych (7,0%)), 1 g sól biała
Bułka wrocławska (pszenica) 60 g
D: bułka bgl
Ogórek kiszony 10 g
Śliwki 50 g
Energia: 1060 kcal
Białko 45.8 g
Tłuszcze 25.8 g
Węglowodany 151.3 g
