Śniadanie:
Twarożek z łososiem 30 g
D: kanapka bgl z wędliną
Składniki: 24 g serek twarogowy, homogenizowany, pełnotłusty (mleko, śmietanka (z mleka), cukier, kultury bakterii mlekowych), 6 g łosoś świeży (ryba), 0 g sól biała
Bułka wrocławska (pszenica) 60 g
Szczypiorek 10 g
Banan 30 g
Obiad:
Zupa z soczewicy na wywarze warzywnym z ziemniakami 250 ml
Składniki: 167 ml woda, 42 g marchew, 42 g pomidory w puszce krojone, 42 g ziemniaki, 33 g pietruszka, korzeń, 25 g seler korzeniowy, 17 g cebula, 17 g soczewica czerwona, nasiona suche, 13 g por, 12 g śmietana 18% (z mleka), 3 g koncentrat pomidorowy, 30%, 2 g czosnek, 2 g olej rzepakowy, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g papryka słodka, 0 g tymianek, 0 g oregano suszone
Kotlety ziemniaczane 110 g
Składniki: 110 g ziemniaki, gotowane w wodzie, 28 g mąka pszenna, typ 450, 28 g skrobia ziemniaczana, 5 g jaja kurze całe, 2 g sól biała
Sos pieczarkowy 10 g
Składniki: 13 g pieczarki świeże, 3 ml woda, 2 g śmietana 18% (z mleka), 1 g cebula, 1 g mąka pszenna, typ 450, 0 g masło ekstra (z mleka), 0 g sól biała, 0 g pieprz
Ogórek kiszony 60 g
Kompot wieloowocowy 200 ml
Składniki: 150 ml woda, 44 g jabłko, 11 g śliwki bez pestek, mrożone, 8 g truskawki, mrożone, 8 g wiśnie bez pestek, mrożone, 5 g cukier
Podwieczorek:
Bułeczka z cynamonem 80 g
D: bułeczka bgl
Składniki: 60 g mąka pszenna, typ 450, 10 g jaja kurze całe, 6 g margaryna twarda, 80% tłuszczu, z witaminami a i d, 5 g cukier, 2 g cynamon, 1 g drożdże piekarskie, prasowane
Energia: 1064 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
31.6 g 18.5 g 181 g
Zobacz cały jadłospis
Przedszkole Chatka Puchatka funkcjonuje na podstawie wpisu do ewidencji szkół i placówek niepublicznych prowadzonego przez Departament Edukacji Urzędu Miejskiego w Białymstoku i zgodnie z ustawa o systemie oswiaty z dnia 7.09.1991r.
Nasze przedszkole zapewnia kameralna atmosfere w grupach liczacych do 15 dzieci pozwalając tym samym na indywidualne podejście do kazdego dziecka. Pomieszczenia sa jasne i przestronne, wyposażone w atestowane sprzęty i mebelki zapewniające dzieciom bezpieczeństwo i wygodę. Zatrudniamy wykwalifikowaną i kreatywną kadre z dużym doświadczeniem pedagogicznym. Prace wychowawczo-dydaktyczne i opiekuńcze prowadzone będą na podstawie zatwierdzonego przez Ministerstwo Edukacji Narodowej programu edukacji przedszkolnej. Przedszkole realizuje również roczne przygotowanie przedszkolne przygotowujące dzieci do podjęcia nauki w szkole podstawowej.
ponadto
Jesteśmy przekonani, że dzieci z pewnościa znajda u nas ciepło, życzliwość, i troske dzięki której będą mogły harmonijnie rozwijac sie, uczyć i zdobywac nowe doświadczenia
Cele przedszkola:
1. Wspomagania rodziców w opiece i wychowaniu dziecka
2. Umożliwienie dziecku pełnego rozwoju intelektualnego, emocjonalnego, społecznego, moralnego i fizycznego
3. Kształtowanie w dziecku samodzielności i odpowiedzialności
4. Wydobycie twórczego potencjału i możliwości rozwojowych
5. Rozbudzanie potrzeby dbałości o własne zdrowie i ciało
6. Rozwijanie postawy proekologicznej
7. Uczenie współdziałania w grupie
8. Przygotowanie do podjęcia nauki w szkole
Śniadanie:
Twarożek z łososiem 30 g
D: kanapka bgl z wędliną
Składniki: 24 g serek twarogowy, homogenizowany, pełnotłusty (mleko, śmietanka (z mleka), cukier, kultury bakterii mlekowych), 6 g łosoś świeży (ryba), 0 g sól biała
Bułka wrocławska (pszenica) 60 g
Szczypiorek 10 g
Banan 30 g
Obiad:
Zupa z soczewicy na wywarze warzywnym z ziemniakami 250 ml
Składniki: 167 ml woda, 42 g marchew, 42 g pomidory w puszce krojone, 42 g ziemniaki, 33 g pietruszka, korzeń, 25 g seler korzeniowy, 17 g cebula, 17 g soczewica czerwona, nasiona suche, 13 g por, 12 g śmietana 18% (z mleka), 3 g koncentrat pomidorowy, 30%, 2 g czosnek, 2 g olej rzepakowy, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g papryka słodka, 0 g tymianek, 0 g oregano suszone
Kotlety ziemniaczane 110 g
Składniki: 110 g ziemniaki, gotowane w wodzie, 28 g mąka pszenna, typ 450, 28 g skrobia ziemniaczana, 5 g jaja kurze całe, 2 g sól biała
Sos pieczarkowy 10 g
Składniki: 13 g pieczarki świeże, 3 ml woda, 2 g śmietana 18% (z mleka), 1 g cebula, 1 g mąka pszenna, typ 450, 0 g masło ekstra (z mleka), 0 g sól biała, 0 g pieprz
Ogórek kiszony 60 g
Kompot wieloowocowy 200 ml
Składniki: 150 ml woda, 44 g jabłko, 11 g śliwki bez pestek, mrożone, 8 g truskawki, mrożone, 8 g wiśnie bez pestek, mrożone, 5 g cukier
Podwieczorek:
Bułeczka z cynamonem 80 g
D: bułeczka bgl
Składniki: 60 g mąka pszenna, typ 450, 10 g jaja kurze całe, 6 g margaryna twarda, 80% tłuszczu, z witaminami a i d, 5 g cukier, 2 g cynamon, 1 g drożdże piekarskie, prasowane
Energia: 1064 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
31.6 g 18.5 g 181 g
