ŚNIADANIE:
Płatki żytnie na mleku 200 g
D: mleko owsiane, płatki owsiane bgl
Składniki: 180 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 15 g płatki
żytnie
Bułeczka słodka paluch 30 g
Składniki: 20 g mąka pszenna, typ 450, 5 ml woda, 2 g
cukier, 2 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)
Gruszka 50 g
OBIAD:
Zupa z fasolki szparagowej 250 g
Składniki: 180 ml woda, 65 g fasolka szparagowa,
mrożona, 50 g ziemniaki, 20 g marchew, 15 g seler
korzeniowy, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g por, 0 g sól
biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Cannelonii 120 ml
D: spaghetti bgl z sosem dyniowym
Składniki: 75 g makaron canellonii (pszenica), 45 g mięso
mielone wieprzowe z szynki (mięso wieprzowe z szynki,
sól), 15 g ser mozzarella (mleko pasteryzowane, sól,
bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka
mikrobiologiczna), 8 g cebula, 5 ml woda, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g czosnek
Surówka z kapusty pekińskiej z
ogórkiem zielonym i koperkiem 60
g
Składniki: 110 g kapusta pekińska, 35 g ogórek, 4 g
cytryna, 3 g majonez (olej rzepakowy rafinowany,
musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy),
woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 2 g koperek, 1 g cukier, 0
g sól biała, 0 g pieprz
Kompot owocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa,
mrożona
PODWIECZOREK
Kanapka z serem i papryką 70 g
D: kanapka bgl z wędliną
Składniki: 25 g chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,
mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól), 20
g ser gouda tłusty (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik:
annato), 20 g papryka czerwona, 5 g masło ekstra (z
mleka)
Gruszka 50 g
Energia: 976 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
36.4 g 25.4 g 134.7 g
Zobacz cały jadłospis
Przedszkole Chatka Puchatka funkcjonuje na podstawie wpisu do ewidencji szkół i placówek niepublicznych prowadzonego przez Departament Edukacji Urzędu Miejskiego w Białymstoku i zgodnie z ustawa o systemie oswiaty z dnia 7.09.1991r.
Nasze przedszkole zapewnia kameralna atmosfere w grupach liczacych do 15 dzieci pozwalając tym samym na indywidualne podejście do kazdego dziecka. Pomieszczenia sa jasne i przestronne, wyposażone w atestowane sprzęty i mebelki zapewniające dzieciom bezpieczeństwo i wygodę. Zatrudniamy wykwalifikowaną i kreatywną kadre z dużym doświadczeniem pedagogicznym. Prace wychowawczo-dydaktyczne i opiekuńcze prowadzone będą na podstawie zatwierdzonego przez Ministerstwo Edukacji Narodowej programu edukacji przedszkolnej. Przedszkole realizuje również roczne przygotowanie przedszkolne przygotowujące dzieci do podjęcia nauki w szkole podstawowej.
ponadto
Jesteśmy przekonani, że dzieci z pewnościa znajda u nas ciepło, życzliwość, i troske dzięki której będą mogły harmonijnie rozwijac sie, uczyć i zdobywac nowe doświadczenia
Cele przedszkola:
1. Wspomagania rodziców w opiece i wychowaniu dziecka
2. Umożliwienie dziecku pełnego rozwoju intelektualnego, emocjonalnego, społecznego, moralnego i fizycznego
3. Kształtowanie w dziecku samodzielności i odpowiedzialności
4. Wydobycie twórczego potencjału i możliwości rozwojowych
5. Rozbudzanie potrzeby dbałości o własne zdrowie i ciało
6. Rozwijanie postawy proekologicznej
7. Uczenie współdziałania w grupie
8. Przygotowanie do podjęcia nauki w szkole
ŚNIADANIE:
Płatki żytnie na mleku 200 g
D: mleko owsiane, płatki owsiane bgl
Składniki: 180 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 15 g płatki
żytnie
Bułeczka słodka paluch 30 g
Składniki: 20 g mąka pszenna, typ 450, 5 ml woda, 2 g
cukier, 2 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)
Gruszka 50 g
OBIAD:
Zupa z fasolki szparagowej 250 g
Składniki: 180 ml woda, 65 g fasolka szparagowa,
mrożona, 50 g ziemniaki, 20 g marchew, 15 g seler
korzeniowy, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g por, 0 g sól
biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Cannelonii 120 ml
D: spaghetti bgl z sosem dyniowym
Składniki: 75 g makaron canellonii (pszenica), 45 g mięso
mielone wieprzowe z szynki (mięso wieprzowe z szynki,
sól), 15 g ser mozzarella (mleko pasteryzowane, sól,
bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka
mikrobiologiczna), 8 g cebula, 5 ml woda, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g czosnek
Surówka z kapusty pekińskiej z
ogórkiem zielonym i koperkiem 60
g
Składniki: 110 g kapusta pekińska, 35 g ogórek, 4 g
cytryna, 3 g majonez (olej rzepakowy rafinowany,
musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy),
woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 2 g koperek, 1 g cukier, 0
g sól biała, 0 g pieprz
Kompot owocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa,
mrożona
PODWIECZOREK
Kanapka z serem i papryką 70 g
D: kanapka bgl z wędliną
Składniki: 25 g chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,
mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól), 20
g ser gouda tłusty (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik:
annato), 20 g papryka czerwona, 5 g masło ekstra (z
mleka)
Gruszka 50 g
Energia: 976 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
36.4 g 25.4 g 134.7 g
