ŚNIADANIE:
Kasza manna na mleku z polewą malinową 220 g
D: kasza kukurydziana na mleku owsianym
Składniki: 200 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 25 g maliny,
mrożone, 15 g kasza manna (pszenica), 12 g cukier
Wafle ryżowe 30 g
Składniki: ryż brązowy, sól
Jabłko 100 g
OBIAD:
Zupa buraczkowa na wywarze warzywnym 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 55 g burak, 40 g ziemniaki, 20 g
marchew, 20 g cebula, 10 g por, 5 g śmietana 18% (z
mleka), 4 g sok ze świeżej cytryny, 2 g olej rzepakowy, 1 g
czosnek, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g
liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Stripsy z kurczaka smażone 70 g
D: stripsy z kurczaka w mące kukurydzianej i bułce bgl
Składniki: 70 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 5 g
mąka pszenna, typ 450, 5 g olej rzepakowy, 3 g bułka
tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 3 g jaja kurze całe
Kasza bulgur, gotowana (pszenica) 120 g
D: kasza gryczana
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 60 g
Składniki: 60 g kapusta pekińska, 14 g jabłko, 6 g
marchew, 2 g majonez (olej rzepakowy rafinowany,
musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka
jaj kurzych (7,0%)), 2 g cytryna, 1 g cukier, 0g sól biała, 0 g pieprz
Kompot owocowy 200 ml
Składniki: 167 ml woda, 50 g mieszanka owocowa, mrożona, 4 g cukie
PODWIECZOREK:
Pasztecik wieprzowy 40 g
Składniki: 33 g wieprzowina łopatka, 7 g cebula, 7 g
majonez (olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda,
ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj
kurzych (7,0%)), 1 g sól biała
Bułka wrocławska (pszenica) 60 g
D: bułka bgl
Ogórek kiszony 10 g
Śliwki 50 g
Energia: 1060 kcal
Białko 45.8 g
Tłuszcze 25.8 g
Węglowodany 151.3 g
Zobacz cały jadłospisW czasie pobytu dzieci w żłobku zapewniamy:
Gimnastyka Mózgu to metoda stymulacji naturalnych mechanizmów rozwoju naszej osobowości, zwłaszcza związanych z procesami uczenia się. Wykorzystuje zestawy ćwiczeń mobilizujących mózg do synchronicznej pracy obu półkul. Celem kinezjologii jest udzielenie wsparcia każdemu człowiekowi, aby mógł optymalnie wykorzystać swoje możliwości i zachować zdrowie.
Rozwijanie zainteresowań i wyobraźni, poznawanie kolorów, kształtów i różnych technik manualnych: wycinanki, składanki, origami, kompozycje przestrzenne, wyklejanki, malowanie, rysowanie itp.
- zapobieganie powstawaniu wad i czuwanie nad prawidłowym rozwojem mowy;
- stymulowanie procesu nabywania kompetencji i sprawności warunkujących prawidłowy przebieg komunikacji językowej;
- czuwanie nad rozwojem mowy i doskonalenie jej oraz zapobieganie dysharmonii rozwojowych;
- stymulowanie rozwoju poznawczo- językowego;
- prowadzenie ćwiczeń kształtujących prawidłową mowę i doskonalące mowę już ukształtowaną poprzez: ćwiczenia ortofoniczne, słuchowe, rytmiczne, usprawniające narządy mowy i artykulacji, a także dykcji;
- pobudzanie dzieci do aktywności słownej poprzez udział w uroczystościach przedszkolnych, inscenizacjach, konkursach, teatrzykach, montażach słowno-muzycznych w ciągu całego roku
Każda nauka w formie zabawy jest przyswajana przez dziecko bardzo pozytywnie i długo zostaje w pamięci. Oprócz zabaw z nauką czytania czy liczenia warto też zadbać o naukę angielskiego. Im szybciej i bardziej atrakcyjnie wprowadzimy pierwsze zabawy językowe, tym łatwiej i bardziej naturalnie nasz maluch przyswoi sobie nowe słówka i osłucha się z językiem obcym.
Zajęcia nastawione są na ekspresję spontaniczną i dostosowaną do możliwości psychofizycznych dzieci. Taniec uczy dzielenia przestrzeni z innymi uczestnikami zajęć i nawiązywania bliskiego kontaktu, pozwala kształcić świadomość własnego ciała, wzmaga poczucie rytmu i uwrażliwia na muzykę.
Zabawy ruchowe z gimnastyką ogólnorozwojową obejmują działania kompensacyjno-terapeutyczne wymierzone przeciw najczęściej występującym wadom postawy. Zajęcia te obejmują:
- ćwiczenia kształtujące nawyk prawidłowej postawy,
- ćwiczenia rozciągające mięśnie klatki piersiowej i zginacze stawu biodrowego,
- ćwiczenia wzmacniające mięśnie grzbietu, brzucha i pośladków,
- ćwiczenia wyprostne i antygrawitacyjne,
- ćwiczenia przeciw płaskostopiu,
- ćwiczenia oddechowe.
W takim programie postępowania korekcyjnego zawarte są elementy korygujące plecy okrągłe, wklęsłe, postawy skoliotyczne i skoliozy nisko stopniowe oraz wady kończyn dolnych.
Najbardziej popularną i najwłaściwszą formą „zorganizowanej” aktywności fizycznej dla dzieci w wieku przedszkolnym są zabawy i gry ruchowe wzbogacone o elementy gimnastyki korekcyjnej.
Sensoplastyka to zajęcia rozwojowe, które polegają na wspieraniu samodzielności i kreatywności dzieci. Mnogość faktur, kolorów, materiałów, to domena tych zajęć. Specjalnie przygotowana i zabezpieczona sala pozwala na wybuch kreatywności Waszych dzieci. Mogą swobodnie się wybrudzić, poznać kształty i konsystencję używanych produktów. Podczas zajęć używane są tylko bezpieczne produkty, więc nie musicie się obawiać o zdrowie Waszych pociech. Naszym celem jest pobudzenie wszystkich zmysłów tak, aby dziecko mogło samo na własnej skórze poczuć ich oddziaływanie.
ŚNIADANIE:
Kasza manna na mleku z polewą malinową 220 g
D: kasza kukurydziana na mleku owsianym
Składniki: 200 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 25 g maliny,
mrożone, 15 g kasza manna (pszenica), 12 g cukier
Wafle ryżowe 30 g
Składniki: ryż brązowy, sól
Jabłko 100 g
OBIAD:
Zupa buraczkowa na wywarze warzywnym 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 55 g burak, 40 g ziemniaki, 20 g
marchew, 20 g cebula, 10 g por, 5 g śmietana 18% (z
mleka), 4 g sok ze świeżej cytryny, 2 g olej rzepakowy, 1 g
czosnek, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g
liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Stripsy z kurczaka smażone 70 g
D: stripsy z kurczaka w mące kukurydzianej i bułce bgl
Składniki: 70 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 5 g
mąka pszenna, typ 450, 5 g olej rzepakowy, 3 g bułka
tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 3 g jaja kurze całe
Kasza bulgur, gotowana (pszenica) 120 g
D: kasza gryczana
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 60 g
Składniki: 60 g kapusta pekińska, 14 g jabłko, 6 g
marchew, 2 g majonez (olej rzepakowy rafinowany,
musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka
jaj kurzych (7,0%)), 2 g cytryna, 1 g cukier, 0g sól biała, 0 g pieprz
Kompot owocowy 200 ml
Składniki: 167 ml woda, 50 g mieszanka owocowa, mrożona, 4 g cukie
PODWIECZOREK:
Pasztecik wieprzowy 40 g
Składniki: 33 g wieprzowina łopatka, 7 g cebula, 7 g
majonez (olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda,
ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj
kurzych (7,0%)), 1 g sól biała
Bułka wrocławska (pszenica) 60 g
D: bułka bgl
Ogórek kiszony 10 g
Śliwki 50 g
Energia: 1060 kcal
Białko 45.8 g
Tłuszcze 25.8 g
Węglowodany 151.3 g
