ŚNIADANIE:
Banan 100 g
Kanapka z serem i papryką 60 g
Składniki: 22 g chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,
mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól), 17
g ser gouda tłusty (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik:
annato), 17 g papryka czerwona, 5 g masło ekstra (z
mleka)
D: kanapka bgl z wędliną
OBIAD:
Rosół drobiowy z makaronem 200 g
Składniki: 144 ml woda, 24 g marchew, 12 g pietruszka,
korzeń, 12 g seler korzeniowy, 12 g por, 12 g makaron
pszenny bezjajeczny (mąka z pszenicy zwyczajnej), 10 g
mięso ze skrzydeł indyka, bez skóry, 8 g mięso z ud
kurczaka, bez skóry, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
D: rosół warzywny z makaronem bgl
Kotlet schabowy panierowany 60 g
Składniki: 56 g wieprzowina schab surowy bez kości, 11 g
bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 11 g olej
rzepakowy, 5 g mąka pszenna, typ 450, 3 g jaja kurze
całe, 0 g sól biała, 0 g pieprz
D: kotlet schabowy w panierce z mąki kukurydzianej i bułce bgl
Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g
Surówka z buraczków z cebulką 65g
Składniki: 65 g burak, 20 g cebula, 6 g cytryna, 4 g olej
rzepakowy
Woda 200 m
PODWIECZOREK:
Banan 50 g
Budyń waniliowy 200 g
Składniki: 166 ml mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 20 g żółtko
jaja kurzego, 10 g skrobia ziemniaczana, 6 g cukier, 4 g
cukier z prawdziwą wanilią (cukier puder, wanilia w
proszku (2,5 %), ekstrakt z wanilii (2%).), 3 g masło ekstra
(z mleka)
D: budyń waniliowy na mleku owsianym, bułeczka słodka bgl
Bułeczka słodka paluch 30 g
Składniki: 20 g mąka pszenna, typ 450, 5 ml woda, 2 g
cukier, 2 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)
Energia: 1070 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
41.9 g 42.8 g 124.8 g
Zobacz cały jadłospisW czasie pobytu dzieci w żłobku zapewniamy:
Gimnastyka Mózgu to metoda stymulacji naturalnych mechanizmów rozwoju naszej osobowości, zwłaszcza związanych z procesami uczenia się. Wykorzystuje zestawy ćwiczeń mobilizujących mózg do synchronicznej pracy obu półkul. Celem kinezjologii jest udzielenie wsparcia każdemu człowiekowi, aby mógł optymalnie wykorzystać swoje możliwości i zachować zdrowie.
Rozwijanie zainteresowań i wyobraźni, poznawanie kolorów, kształtów i różnych technik manualnych: wycinanki, składanki, origami, kompozycje przestrzenne, wyklejanki, malowanie, rysowanie itp.
- zapobieganie powstawaniu wad i czuwanie nad prawidłowym rozwojem mowy;
- stymulowanie procesu nabywania kompetencji i sprawności warunkujących prawidłowy przebieg komunikacji językowej;
- czuwanie nad rozwojem mowy i doskonalenie jej oraz zapobieganie dysharmonii rozwojowych;
- stymulowanie rozwoju poznawczo- językowego;
- prowadzenie ćwiczeń kształtujących prawidłową mowę i doskonalące mowę już ukształtowaną poprzez: ćwiczenia ortofoniczne, słuchowe, rytmiczne, usprawniające narządy mowy i artykulacji, a także dykcji;
- pobudzanie dzieci do aktywności słownej poprzez udział w uroczystościach przedszkolnych, inscenizacjach, konkursach, teatrzykach, montażach słowno-muzycznych w ciągu całego roku
Każda nauka w formie zabawy jest przyswajana przez dziecko bardzo pozytywnie i długo zostaje w pamięci. Oprócz zabaw z nauką czytania czy liczenia warto też zadbać o naukę angielskiego. Im szybciej i bardziej atrakcyjnie wprowadzimy pierwsze zabawy językowe, tym łatwiej i bardziej naturalnie nasz maluch przyswoi sobie nowe słówka i osłucha się z językiem obcym.
Zajęcia nastawione są na ekspresję spontaniczną i dostosowaną do możliwości psychofizycznych dzieci. Taniec uczy dzielenia przestrzeni z innymi uczestnikami zajęć i nawiązywania bliskiego kontaktu, pozwala kształcić świadomość własnego ciała, wzmaga poczucie rytmu i uwrażliwia na muzykę.
Zabawy ruchowe z gimnastyką ogólnorozwojową obejmują działania kompensacyjno-terapeutyczne wymierzone przeciw najczęściej występującym wadom postawy. Zajęcia te obejmują:
- ćwiczenia kształtujące nawyk prawidłowej postawy,
- ćwiczenia rozciągające mięśnie klatki piersiowej i zginacze stawu biodrowego,
- ćwiczenia wzmacniające mięśnie grzbietu, brzucha i pośladków,
- ćwiczenia wyprostne i antygrawitacyjne,
- ćwiczenia przeciw płaskostopiu,
- ćwiczenia oddechowe.
W takim programie postępowania korekcyjnego zawarte są elementy korygujące plecy okrągłe, wklęsłe, postawy skoliotyczne i skoliozy nisko stopniowe oraz wady kończyn dolnych.
Najbardziej popularną i najwłaściwszą formą „zorganizowanej” aktywności fizycznej dla dzieci w wieku przedszkolnym są zabawy i gry ruchowe wzbogacone o elementy gimnastyki korekcyjnej.
Sensoplastyka to zajęcia rozwojowe, które polegają na wspieraniu samodzielności i kreatywności dzieci. Mnogość faktur, kolorów, materiałów, to domena tych zajęć. Specjalnie przygotowana i zabezpieczona sala pozwala na wybuch kreatywności Waszych dzieci. Mogą swobodnie się wybrudzić, poznać kształty i konsystencję używanych produktów. Podczas zajęć używane są tylko bezpieczne produkty, więc nie musicie się obawiać o zdrowie Waszych pociech. Naszym celem jest pobudzenie wszystkich zmysłów tak, aby dziecko mogło samo na własnej skórze poczuć ich oddziaływanie.
ŚNIADANIE:
Banan 100 g
Kanapka z serem i papryką 60 g
Składniki: 22 g chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,
mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól), 17
g ser gouda tłusty (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik:
annato), 17 g papryka czerwona, 5 g masło ekstra (z
mleka)
D: kanapka bgl z wędliną
OBIAD:
Rosół drobiowy z makaronem 200 g
Składniki: 144 ml woda, 24 g marchew, 12 g pietruszka,
korzeń, 12 g seler korzeniowy, 12 g por, 12 g makaron
pszenny bezjajeczny (mąka z pszenicy zwyczajnej), 10 g
mięso ze skrzydeł indyka, bez skóry, 8 g mięso z ud
kurczaka, bez skóry, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
D: rosół warzywny z makaronem bgl
Kotlet schabowy panierowany 60 g
Składniki: 56 g wieprzowina schab surowy bez kości, 11 g
bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 11 g olej
rzepakowy, 5 g mąka pszenna, typ 450, 3 g jaja kurze
całe, 0 g sól biała, 0 g pieprz
D: kotlet schabowy w panierce z mąki kukurydzianej i bułce bgl
Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g
Surówka z buraczków z cebulką 65g
Składniki: 65 g burak, 20 g cebula, 6 g cytryna, 4 g olej
rzepakowy
Woda 200 m
PODWIECZOREK:
Banan 50 g
Budyń waniliowy 200 g
Składniki: 166 ml mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 20 g żółtko
jaja kurzego, 10 g skrobia ziemniaczana, 6 g cukier, 4 g
cukier z prawdziwą wanilią (cukier puder, wanilia w
proszku (2,5 %), ekstrakt z wanilii (2%).), 3 g masło ekstra
(z mleka)
D: budyń waniliowy na mleku owsianym, bułeczka słodka bgl
Bułeczka słodka paluch 30 g
Składniki: 20 g mąka pszenna, typ 450, 5 ml woda, 2 g
cukier, 2 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)
Energia: 1070 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
41.9 g 42.8 g 124.8 g