ŚNIADANIE:
Owsianka na mleku 200 g
D: owsianka bgl na mleku owsianym
Składniki: 180 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 18 g płatkiowsiane
Pięcioraczek 50 g
D: bułka bgl słodka
Składniki: 42 g mąka pszenna, typ 450, 8 g jaja kurze
całe, 4 ml woda, 4 g margaryna twarda, 80% tłuszczu, z
witaminami a i d, 2 g cukier
Banan 50 g
OBIAD:
Zupa ogórkowa 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 75 g ziemniaki, 40 g ogórek
kiszony, 20 g marchew, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g por,
10 g seler korzeniowy, 10 g śmietana 18% (z mleka), 2 g
koperek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Pulpety gotowane z piersi indyka z
ryżem w sosie pomidorowym 180 g
Składniki: 72 g mięso z piersi indyka, bez skóry, 54 ml
woda, 27 g ryż biały, 18 g bułki pszenne zwykłe (mąka
pszenna, woda, drożdże, sól, cukier), 11 g jaja kurze całe,
9 g pomidory w puszce krojone, 5 g mąka pszenna, typ
450, 2 g czosnek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g papryka
słodka, 0 g oregano suszone
Surówka wielowarzywna 60 g
Składniki: 34 g kapusta włoska, 8 g marchew, 8 g jabłko, 4
g por, 4 g papryka czerwona, 4 g olej rzepakowy, 2 g koperek
Kompot owocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa, mrożona
PODWIECZOREK
Twarożek straciatella 45 g
D: bułka bgl, dżem niskosłodzony wiśniowy
Składniki: 30 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 15 g
jogurt grecki (mleko, żywe kultury barterii), 1 g czekolada
gorzka (soja, mleko), 1 g cukier z prawdziwą wanilią
(cukier puder, wanilia w proszku (2,5 %), ekstrakt z wanilii (2%).)
Bułki kajzerki 60 g
Składniki: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, sól, cukier.
Jabłko 50 g
Energia: 1058 kcal
Białko 48.2 g
Tłuszcze 23.1 g
Węglowodany 157.6 g
Zobacz cały jadłospisW czasie pobytu dzieci w żłobku zapewniamy:
Gimnastyka Mózgu to metoda stymulacji naturalnych mechanizmów rozwoju naszej osobowości, zwłaszcza związanych z procesami uczenia się. Wykorzystuje zestawy ćwiczeń mobilizujących mózg do synchronicznej pracy obu półkul. Celem kinezjologii jest udzielenie wsparcia każdemu człowiekowi, aby mógł optymalnie wykorzystać swoje możliwości i zachować zdrowie.
Rozwijanie zainteresowań i wyobraźni, poznawanie kolorów, kształtów i różnych technik manualnych: wycinanki, składanki, origami, kompozycje przestrzenne, wyklejanki, malowanie, rysowanie itp.
- zapobieganie powstawaniu wad i czuwanie nad prawidłowym rozwojem mowy;
- stymulowanie procesu nabywania kompetencji i sprawności warunkujących prawidłowy przebieg komunikacji językowej;
- czuwanie nad rozwojem mowy i doskonalenie jej oraz zapobieganie dysharmonii rozwojowych;
- stymulowanie rozwoju poznawczo- językowego;
- prowadzenie ćwiczeń kształtujących prawidłową mowę i doskonalące mowę już ukształtowaną poprzez: ćwiczenia ortofoniczne, słuchowe, rytmiczne, usprawniające narządy mowy i artykulacji, a także dykcji;
- pobudzanie dzieci do aktywności słownej poprzez udział w uroczystościach przedszkolnych, inscenizacjach, konkursach, teatrzykach, montażach słowno-muzycznych w ciągu całego roku
Każda nauka w formie zabawy jest przyswajana przez dziecko bardzo pozytywnie i długo zostaje w pamięci. Oprócz zabaw z nauką czytania czy liczenia warto też zadbać o naukę angielskiego. Im szybciej i bardziej atrakcyjnie wprowadzimy pierwsze zabawy językowe, tym łatwiej i bardziej naturalnie nasz maluch przyswoi sobie nowe słówka i osłucha się z językiem obcym.
Zajęcia nastawione są na ekspresję spontaniczną i dostosowaną do możliwości psychofizycznych dzieci. Taniec uczy dzielenia przestrzeni z innymi uczestnikami zajęć i nawiązywania bliskiego kontaktu, pozwala kształcić świadomość własnego ciała, wzmaga poczucie rytmu i uwrażliwia na muzykę.
Zabawy ruchowe z gimnastyką ogólnorozwojową obejmują działania kompensacyjno-terapeutyczne wymierzone przeciw najczęściej występującym wadom postawy. Zajęcia te obejmują:
- ćwiczenia kształtujące nawyk prawidłowej postawy,
- ćwiczenia rozciągające mięśnie klatki piersiowej i zginacze stawu biodrowego,
- ćwiczenia wzmacniające mięśnie grzbietu, brzucha i pośladków,
- ćwiczenia wyprostne i antygrawitacyjne,
- ćwiczenia przeciw płaskostopiu,
- ćwiczenia oddechowe.
W takim programie postępowania korekcyjnego zawarte są elementy korygujące plecy okrągłe, wklęsłe, postawy skoliotyczne i skoliozy nisko stopniowe oraz wady kończyn dolnych.
Najbardziej popularną i najwłaściwszą formą „zorganizowanej” aktywności fizycznej dla dzieci w wieku przedszkolnym są zabawy i gry ruchowe wzbogacone o elementy gimnastyki korekcyjnej.
Sensoplastyka to zajęcia rozwojowe, które polegają na wspieraniu samodzielności i kreatywności dzieci. Mnogość faktur, kolorów, materiałów, to domena tych zajęć. Specjalnie przygotowana i zabezpieczona sala pozwala na wybuch kreatywności Waszych dzieci. Mogą swobodnie się wybrudzić, poznać kształty i konsystencję używanych produktów. Podczas zajęć używane są tylko bezpieczne produkty, więc nie musicie się obawiać o zdrowie Waszych pociech. Naszym celem jest pobudzenie wszystkich zmysłów tak, aby dziecko mogło samo na własnej skórze poczuć ich oddziaływanie.
ŚNIADANIE:
Owsianka na mleku 200 g
D: owsianka bgl na mleku owsianym
Składniki: 180 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 18 g płatkiowsiane
Pięcioraczek 50 g
D: bułka bgl słodka
Składniki: 42 g mąka pszenna, typ 450, 8 g jaja kurze
całe, 4 ml woda, 4 g margaryna twarda, 80% tłuszczu, z
witaminami a i d, 2 g cukier
Banan 50 g
OBIAD:
Zupa ogórkowa 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 75 g ziemniaki, 40 g ogórek
kiszony, 20 g marchew, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g por,
10 g seler korzeniowy, 10 g śmietana 18% (z mleka), 2 g
koperek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Pulpety gotowane z piersi indyka z
ryżem w sosie pomidorowym 180 g
Składniki: 72 g mięso z piersi indyka, bez skóry, 54 ml
woda, 27 g ryż biały, 18 g bułki pszenne zwykłe (mąka
pszenna, woda, drożdże, sól, cukier), 11 g jaja kurze całe,
9 g pomidory w puszce krojone, 5 g mąka pszenna, typ
450, 2 g czosnek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g papryka
słodka, 0 g oregano suszone
Surówka wielowarzywna 60 g
Składniki: 34 g kapusta włoska, 8 g marchew, 8 g jabłko, 4
g por, 4 g papryka czerwona, 4 g olej rzepakowy, 2 g koperek
Kompot owocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa, mrożona
PODWIECZOREK
Twarożek straciatella 45 g
D: bułka bgl, dżem niskosłodzony wiśniowy
Składniki: 30 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 15 g
jogurt grecki (mleko, żywe kultury barterii), 1 g czekolada
gorzka (soja, mleko), 1 g cukier z prawdziwą wanilią
(cukier puder, wanilia w proszku (2,5 %), ekstrakt z wanilii (2%).)
Bułki kajzerki 60 g
Składniki: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, sól, cukier.
Jabłko 50 g
Energia: 1058 kcal
Białko 48.2 g
Tłuszcze 23.1 g
Węglowodany 157.6 g
            
        