Poniedziałek - 2025-12-15

ŚNIADANIE:

Chleb pszenno-żytni 90 g

D: chleb bgl

Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól

Masło Rama 10 g

Ogórek 5 g

Szynka z indyka 30 g

Jabłko 80 g

OBIAD:

Krupnik z kaszą pęczak 250 ml

D: kasza jaglana 

Składniki: 180 ml woda, 70 g ziemniaki, 20 g marchew, 12g kasza jęczmienna, pęczak, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g

seler korzeniowy, 10 g por, 2 g koperek, 0 g sól biała, 0 g

pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie

Spaghetti z mięsem wieprzowym w sosie warzywno- pomidorowym 300 g

D: makaron bgl z sosem dyniowo-kalafiorowym z mięsem 

Składniki: 60 g makaron pszenny bezjajeczny (mąka z

pszenicy zwyczajnej), 43 g wieprzowina łopatka, 21 g

marchew, 13 g pietruszka, korzeń, 9 g seler korzeniowy, 9 g cebula, 9 g koncentrat pomidorowy, 30%, 9 g ser gouda

tłusty (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik: annato), 4 g olej rzepakowy

Woda 250 m

PODWIECZOREK:

Jogurt owocowy 100 g

D: mus owocowy lub brzoskwiniowy 

Składniki: 50 g jogurt naturalny, 2% tłuszczu (mleko

pasteryzowane, żywe kultury bakterii), 20 ml mleko

krowie 1,5 % bez laktozy, 15 g brzoskwinia, 15 g maliny, mrożone, 2 g cukier

Wafle ryżowe ze słonecznikiem (p. bezglutenowy) 20 g

Jabłko 100 g

Energia: 982 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

37.9 g 20.7 g 152.9 g

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts