ŚNIADANIE:
Kisiel o smaku cytrynowym 120 g
Składniki: cukier, skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości, wit. c , aromat naturalny, sól, barwnik (kurkuma)
Bułeczka słodka paluch 40 g
Składniki: 27 g mąka pszenna, typ 450, 7 ml woda, 3 g cukier, 3 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)
Jabłko 50 g
OBIAD:
Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 50 g passata pomidorowa (przecier pomidorowy, sól), 20 g marchew, 15 g ryż biały, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler korzeniowy, 10 g por, 10 g śmietana 18% (z mleka), 3 g koncentrat pomidorowy, 30%, 2 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Kartacze z mięsem(pszenica) 180 g
Składniki: woda, ziemniak, mielone mięso wieprzowe,
ziemniaki, skrobia ziemniaczana, cebula, bułka tarta, sól, pieprz.
Ogórek kiszony 60 g
Woda 200 ml
PODWIECZOREK:
Serek waniliowy 120 g
Składniki: mleko, śmietanka, cukier, naturalny aromat waniliowy, bakterie fermentacji mlekowej
Chrupki kukurydziane 30 g
Składniki: mąka kukurydziana, woda
Jabłko 50 g
Energia: 895 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
28.8 g 20.4 g 140 g
Zobacz cały jadłospisW przyszłym tygodniu odbędą się pierwsze zajęcia z elementami SENSOPLASTYKI.
GODZINY ZAJĘĆ :
wtorek (9.02.2016) :
9:30 - Maleństwa
10:00 - Puchatki
10:30 - Tygryski
Prosimy o przygotowanie dzieciom dodatkowego ubrania przeznaczonego do ubrudzenia.
SENSOPLASTYKA©
Jest to metoda pracy z dziećmi w różnym wieku wpływająca na stymulację wszystkich zmysłów: węchu, wzroku, dotyku, słuchu i smaku. Plastyka sensoryczna to mnogość faktur, tekstur oraz cała paleta barw ekologicznych. Dzięki wprowadzeniu działań Sensoplastycznych w pracy z dziećmi wpływamy na rozwój ich kreatywności oraz twórczego myślenia.
Główne zasady Sensoplastyki:
1. Używamy produktów spożywczych do tworzenia materiałów plastycznych (farb, mas plastycznych itp.).
2. Przygotowanie przestrzeni (miejscem zajęć jest podłoga, ziemia, folia malarska)
3. Odkładamy w kąt fartuchy i odzież ochronną (możemy mieć specjalny strój do zajęć)
4. Zamiast zachęcać i wydawać polecenia, dajemy czas na najlepszą zabawę.
5. BRUDZIMY SIĘ :)
ZAPRASZAMY :)
ŚNIADANIE:
Kisiel o smaku cytrynowym 120 g
Składniki: cukier, skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości, wit. c , aromat naturalny, sól, barwnik (kurkuma)
Bułeczka słodka paluch 40 g
Składniki: 27 g mąka pszenna, typ 450, 7 ml woda, 3 g cukier, 3 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)
Jabłko 50 g
OBIAD:
Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 50 g passata pomidorowa (przecier pomidorowy, sól), 20 g marchew, 15 g ryż biały, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler korzeniowy, 10 g por, 10 g śmietana 18% (z mleka), 3 g koncentrat pomidorowy, 30%, 2 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Kartacze z mięsem(pszenica) 180 g
Składniki: woda, ziemniak, mielone mięso wieprzowe,
ziemniaki, skrobia ziemniaczana, cebula, bułka tarta, sól, pieprz.
Ogórek kiszony 60 g
Woda 200 ml
PODWIECZOREK:
Serek waniliowy 120 g
Składniki: mleko, śmietanka, cukier, naturalny aromat waniliowy, bakterie fermentacji mlekowej
Chrupki kukurydziane 30 g
Składniki: mąka kukurydziana, woda
Jabłko 50 g
Energia: 895 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
28.8 g 20.4 g 140 g
