ŚNIADANIE:
Kisiel o smaku cytrynowym 120 g
Składniki: cukier, skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości, wit. c , aromat naturalny, sól, barwnik (kurkuma)
Bułeczka słodka paluch 40 g
Składniki: 27 g mąka pszenna, typ 450, 7 ml woda, 3 g cukier, 3 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)
Jabłko 50 g
OBIAD:
Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 50 g passata pomidorowa (przecier pomidorowy, sól), 20 g marchew, 15 g ryż biały, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler korzeniowy, 10 g por, 10 g śmietana 18% (z mleka), 3 g koncentrat pomidorowy, 30%, 2 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Kartacze z mięsem(pszenica) 180 g
Składniki: woda, ziemniak, mielone mięso wieprzowe,
ziemniaki, skrobia ziemniaczana, cebula, bułka tarta, sól, pieprz.
Ogórek kiszony 60 g
Woda 200 ml
PODWIECZOREK:
Serek waniliowy 120 g
Składniki: mleko, śmietanka, cukier, naturalny aromat waniliowy, bakterie fermentacji mlekowej
Chrupki kukurydziane 30 g
Składniki: mąka kukurydziana, woda
Jabłko 50 g
Energia: 895 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
28.8 g 20.4 g 140 g
Zobacz cały jadłospisInformacja o czynnikach ryzyka COVID-19 zarówno u dziecka, jego rodziców lub opiekunów, jak i innych domowników oraz odpowiedzialności za podjętą decyzję związaną z wysłaniem dziecka na zajęcia, jak i dowożeniem dziecka do instytucji.
Rodzicu!
W celu zapewnienia bezpieczeństwa podopiecznych i personelu, w tym ciągłości pracy placówki dziecko przyprowadzone do przedszkola musi być zdrowe – bez objawów chorobowych. Niezwykle istotne jest wzmożenie działań ograniczających ryzyko zakażenia koronawirusem Sars-Cov-2 przez wszystkich uczestników procesu wychowawczo-opiekuńczego (personelu placówki jak i rodzin jej podopiecznych). Aby zapewnić dziecku odpowiednią opiekę podczas pobytu w placówce, przekaż dyrektorowi istotne informacje o stanie jego zdrowia!
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy przenoszenie wirusa SARS-CoV-2 wywołującego chorobę COVID-19 odbywa się w następujący sposób:
bezpośredni:
pośredni:
Największe ryzyko zakażenia stanowią skupiska ludzkie w szczególności te w których możliwość utrzymania odpowiedniego dystansu i utrzymania odpowiedniej higieny dróg oddechowych i rąk jest utrudnione lub niemożliwe. Opieka nad małoletnimi dziećmi w przedszkolu wymaga zbiorowej odpowiedzialności od wszystkich osób zaangażowanych w pracę placówki jak i rodzin jej podopiecznych!
Ludzie w każdym wieku mogą zostać zainfekowani przez nowy koronawirus. Osoby starsze, a także osoby z istniejącymi schorzeniami przewlekłymi (takimi jak astma, cukrzyca, choroby serca, płuc, osoby z obniżoną odpornością) wydają się bardziej podatne ma wystąpienie cięższych objawów choroby. Należy pamiętać, że część osób przechodzi zakażenia koronawirusem Sars-Cov-2 bezobjawowo. Z aktualnie przekazywanych informacji wynika, że częściej bezobjawowo chorują dzieci. Należy jednak pamiętać, że mimo braku widocznych oznak chorobowych, osoba z bezobjawowym przebiegiem zakażenia może zarażać inne osoby u których jej przebieg może być odmienny – od łagodnego po ciężki.
Rodzicu! Z uwagi na dobro Twoich rodziców, starszego pokolenia, ogranicz kontakt dziecka z nimi.
W czasie epidemii niezwykle istotne jest wzmożone przestrzeganie zasad higieny oraz maksymalne ograniczanie kontaktów z osobami z poza naszego środowiska domowego. Miejscami wymagającymi szczególnej uwagi i ostrożności ze względu na potencjalną możliwość zakażenia się koronawirusem Sars-Cov-2 będą wszelkie pomieszczenia zamknięte, w których ma miejsce pobyt większej liczby obcych sobie osób jak sklepy, kościoły, transport publiczny, placówki opiekuńcze w tym przedszkola i żłobki. Dlatego doradzamy wszystkim, którzy mają możliwość zapewnienia opieki dziecku w domu o nie przyprowadzenie dziecka do placówki.
Rodziców którzy nie mają możliwości zapewnienia dziecku opieki w domu i zdecydują się na jego przyprowadzenie do przedszkola informujemy:
ŚNIADANIE:
Kisiel o smaku cytrynowym 120 g
Składniki: cukier, skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości, wit. c , aromat naturalny, sól, barwnik (kurkuma)
Bułeczka słodka paluch 40 g
Składniki: 27 g mąka pszenna, typ 450, 7 ml woda, 3 g cukier, 3 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)
Jabłko 50 g
OBIAD:
Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 50 g passata pomidorowa (przecier pomidorowy, sól), 20 g marchew, 15 g ryż biały, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler korzeniowy, 10 g por, 10 g śmietana 18% (z mleka), 3 g koncentrat pomidorowy, 30%, 2 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Kartacze z mięsem(pszenica) 180 g
Składniki: woda, ziemniak, mielone mięso wieprzowe,
ziemniaki, skrobia ziemniaczana, cebula, bułka tarta, sól, pieprz.
Ogórek kiszony 60 g
Woda 200 ml
PODWIECZOREK:
Serek waniliowy 120 g
Składniki: mleko, śmietanka, cukier, naturalny aromat waniliowy, bakterie fermentacji mlekowej
Chrupki kukurydziane 30 g
Składniki: mąka kukurydziana, woda
Jabłko 50 g
Energia: 895 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
28.8 g 20.4 g 140 g
